Aperture – chromatická aberace

Aperture – chromatická aberace

30.12. 2008 - Návody

V prvním díle tohoto seriálu o aplikaci Aperture jsem hned v úvodu psal, že tento software je určen pro správu velkého množství fotografií a jejich postprodukční zpracování se zaměřením na pokročiléprofesionální uživatele.
Nic však není v základu tak dokonalé, aby se to nedalo vylepšit a toho si jsou s největší pravděpodobností vědomi i u Apple, když do nové verze této aplikace přidali možnost instalací zásuvných modulů jak pro export, tak pro editaci fotografií. Zásuvné moduly třetích stran přináší spoustu vylepšeních a dnes bych se rád pozastavil u jedné záležitosti, kterou samotný Aperture svým uživatelům nenabízí.

Co je chromatická aberace?

Chromatická aberace je barevná vada čočky snad každého objektivu. Jedná se v podstatě o vadu, kdy se jednotlivé barevné složky světla lámou v čočce jinak a díky tomu můžete sledovat barevné kontury na ostrých hranách při přechodu mezi stínem a světlem.
Tato vada se lépe potlačuje u objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností, kdežto u objektivů s proměnlivou ohniskovou vzdáleností je to vždy o kompromisu. Nebudu podrobněji popisovat tuto vadu, ale zaměřím se na způsob řešení, jak tuto nepříjemnost potlačit při zpracování v počítači.

Jak jsem již uvedl, samotný Aperture oproti své konkurenci jako je například Adobe Photoshop Lightroom, nenabízí v základu žádný jednoduchý nástroj na potlačování chromatické aberace. Tedy nezbývá nám nic jiného než se porozhlédnout po internetu a vyhledat vhodný zásuvný modul, tzv. Plug-in, který by nám snadnou cestou pomohl s touto vadou bojovat.

PTLens jako zásuvný modul do Aperture

Má volba při výběru padla na aplikaci PTLens, která je k dispozici jak pro Windows, tak pro Mac a ve formě samostatné aplikace, tak i právě jako zásuvný modul pro nejen Aperture, ale i pro Adobe Photoshop. Její trial verze je volně dostupná ke stažení na stránkách výrobce http://epaperpress.com/ptlens/. Tato trial verze je omezena na počet opravených fotografií, kterých může být až deset. Plná verze tohoto nástroje vás pak vyjde na 25 amerických dolarů.

PTLens umí odstraňovat nejen chromatickou aberaci, ale zaměřuje se rovněž na soudkovitost, perspektivy, vinětaci a umí rovnat i snímky pořízené tzv. rybím okem. Použití aplikace je velice snadné a po jednoduché instalaci, která je popsaná v souboru „readme.rtf“ instalačního balíku a v podstatě jde pouze o přetažení souboru „PTLens.apertureEdit“ do složky „/Users/<Vaše uživatelské jméno>/Library/Application Support/Aperture/Plug-Ins/“, vyvoláme pracovní okno nástroje tak, že na zvoleném obrázku kliknete pravým tlačítkem myši a pod nabídkou „Edit With …“ kliknete na „PTLens …“.

PTLens, před použitím

Jak můžete na snímku nahoře vidět, zvětšený výřez testovací fotografie velice dobře reprezentuje barevnou vadu čočky použitého objektivu Sigma 30mm F/1.4 EX DC HSM. Chromatická aberace je takto patrná převážně v rozích fotografie, směrem ke středu se tato vada ztrácí.

Na snímku je taky patrné, že nabídka nástroje PTLens je v českém jazyce a takto lze nástroj nastavit pomocí předvoleb vyvolaných kliknutí na tlačítko „Preferences…“. Pak už bude orientace v nabídce PTLens zcela intuitivní a nástroj pro odstraňování chromatické aberace najdete pod stejnojmeným tlačítkem.

Na dalším snímku můžete vidět jak posunutím jezdce u barevné složky „Červená – Azurová“ lze chromatickou aberaci v našem případě efektivně potlačit.

PTLens, po použití

Osobně je mi záhadou, proč podobný nástroj nenabízí samotné Aperture, a moc si přeji, aby příští verze tohoto jinak skvělého programu nabízelo stejně jednoduchý postup k potlačování chromatické aberace a dalších vad použitého objektivu již v základu.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor