Jak na to – geotagging fotografií

Jak na to – geotagging fotografií

22.02. 2009 - Návody

Zima se zanedlouho přehoupne v jaro, kdy nás teplé počasí vyláká na nejednu výpravu do přírody, ven z města. Budeme se brodit říčkami, prodírat se lesy a během těchto cest pořídíme nespočet jistě krásných fotografií. Po návratu z těchto výletů si sedneme k počítačům, kde každý snímek popíšeme a zařadíme do příslušné složky na disku, tak abychom kdykoliv v budoucnu věděli, kdy a při jaké příležitosti jsme ho pořídili.

Pokud jste stejně jako já přemýšleli jak vylepšit popis svých fotografií o záznam přesné geografické polohy tzv. geotagging, kde byla fotografie pořízena, nabízím vám krátký popis toho, jak jsem to nakonec vyřešil pomocí mobilního telefonu s integrovaným GPS přijímačem a s volně dostupným software.

Nabídka možností pro geotagging fotografií

Dříve než jsem se rozhodl pro otestování výše popsaného řešení, rozhlížel jsem se kolem, jaké všechny možnosti se nabízejí. Nejelegantnější způsob jak zaznamenat ke každému snímku jeho přesnou geografickou polohu se nabízí použití speciálního GPS modulu přímo pro spojení s fotoaparátem. Například firma Nikon nabízí svůj produkt GPS Unit GP-1, který po připojení k fotoaparátu funguje jako GPS modul zapisující GPS data přímo do EXIFu fotografie. Jak jsem již napsal, je to velice snadný způsob pro geotagging, ale tento komfort vás vyjde něco kolem 5.499,- Kč (únor 2009). Pokud vám nebude vyhovovat cena a nebo používáte Canon, doporučuji ještě produkt di-GPS, který se prodává ve třech verzí jak pro Nikon, tak pro Canon.

Jako další možnost se nabízí použití externího GPS modulu, který zapisuje geografické údaje v periodách do souboru, nebo do své interní paměti. Takovým externím GPS modulem je například zařízení Sony GPS-CS1KASP, které vás vyjde přibližně na 3.399,- Kč (únor 2009).

Stejnou funkci jako tento GPS modul od Sony, ovšem sehrál i mobilní telefon Nokia N82 s integrovaným GPS modulem. Napřed jsem se rozhlížel po vhodné aplikaci k ukládání GPS dat během cesty a jakožto nejvhodnější se mi jeví aplikace Sports Tracker přímo z dílny společnosti Nokia. Nebudu zde popisovat všechny možnosti této aplikace, jsou opravdu obrovské a Nokia pro uživatele této aplikace dokonce připravila i internetový portál, který ovšem není pro naše potřeby nutný.

Jak zapsat geografickou polohu do snímku?

Použití trasování geografické polohy pomocí aplikace Nokia Sports Tracker není nikterak složité. Stačí aplikaci spustit a odstartovat tzv. nový „Workout“, který na konci našeho výletu pouze ukončíme. Všechna naměřená data zůstávají v paměti telefonu a lze je následně vyexportovat do mnoha různých formátů. Například, pokud se rozhodnete zobrazit trasu na mapě v aplikaci Google Earth, vyexportujete data jako KML soubor, který lze v této aplikaci otevřít.

Google Earth

Já však naměřená data vyexportuji jako soubor GPX, který lze otevřít v řadě různých aplikacích, určených k zápisu geografických informacích do fotografie. Osobně jsem si vybral aplikaci GPSPhotoLinker, která je nabízena zcela zdarma. Bohužel není pro uživatele Windows, lze ji používat pouze na počítačích Macintosh. Pracujete-li ovšem s operačním systémem Microsoft Windows, naleznete na internetu spoustu podobných aplikací.

Pomocí aplikace GPSPhotoLinker jsem jednoduše přenesl data z GPX souboru do EXIFu pořízených snímků a to doknce i do RAW souborů mého Nikonu D300. Synchronizace geografických dat se snímky se provádí na základě datumu a času, je tedy důležité nezapomenout seřídit tyto údaje jak v telefonu, tak ve fotoaparátu ještě před výpravou. Takto upravené fotografie jsem nakonec vložil do knihovny Aperture, kde po kliknutí na snímek najdete v kontextové nabídce volbu „Show on Map…“. Kliknete-li na tuto volbu, otevře se vám webový prohlížeč s mapou a vyznačeným místem, kde byla fotografie pořízena.

Výše popsaný postup budu používat během svých fotovýprav v letošním roce a jen čas ukáže jak moc se osvědčí v praxi. Budu moc rád, pokud se se mnou podělíte o vaše postupy, které používáte pro geotagging svých fotografií.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor