Než vyrazíte na dovolenou

Než vyrazíte na dovolenou

17.06. 2009 - Všeobecné

Už je to tady, nastal čas dovolených! Nevím jak vy, ale já se už opravdu nemohu dočkat, až poslední pracovní den před mou dovolenou projdu v podvečer turniketem a budu vědět, že mám před sebou několik dní bez mobilního telefonu a každodenního stresu při vyřizování pracovních záležitostí. Každá dovolená je zasloužená a musíme si ji přeci dokonale užít. Někdo pojede k moři, někdo do hor a nebo navštíví cizí metropoli. Ať už se vypravíte kamkoliv, zcela jistě si sebou nezapomeňte vzít svůj fotoaparát a hlavně, nebojte se ho používat.

Než se však vypravíte na cestu samotnou, nezapomeňte překontrolovat stav fotografické výbavy a dobře zvažte, co všechno si sebou vezmete do své fotobrašny.

Kontrola stavu vybavení

  • Zkontrolujte stav výdrže akumulátoru ve fotoaparátu a pokud už kapacita a výdrž není co bývala, je na čase zakoupit nový. Nemusíte bezpodmínečně kupovat originální značkový akumulátor, který je leckdy mnohem dražší než alternativní od jiného výrobce. Buďte si jisti, že i neoriginální akumulátor je na tom s výdrží lépe, než starý originální, který leckdy nevydrží ani den fotografování.
  • Vlastníte-li digitální zrcadlovku, nezapomeňte si vyčistit snímač. Prach a nečistoty jsou opravdu hodně vlezlé a takové nečistoty na snímači vám mohou snadno zničit vaše záběry, především při větším zaclonění. Pokud si netroufnete na vlastní čištění, nechte si snímač vyčistit v autorizovaném servisu.
  • Hodně důležitou součástí v dnešní digitální době jsou vaše paměťové karty. Na spoustě fórech jsem už několikrát četl jak lidi přišli o své snímky kvůli nečitelné paměťové kartě. Existuje na to však jeden snadný lék. Nepromazávejte své paměťové karty, ale jakmile snímky přehrajete do počítače a vy si chcete kartu připravit na další focení, jednoduše ji ve svém fotoaparátu zformátujte. Každý digitální fotoaparát má v menu položku pro formátování karty. Formátujte své karty před každým dalším focení a nemusíte se už obávat o snímky. Riziko, že se poškodí pravidelně formátovaná karta je mnohem nižší, než u karty kterou budete dokolečka pouze promazávat.

Co si vzít sebou

  • Tak především nezapomeňte doma fotoaparát 🙂 … i to se občas stává.
  • Vemte si sebou raději víc paměťových karet, obzvlášť pokud se vypravujete na místa, kde si nebudete moci pořídit novou.
  • Nejedete-li primárně fotografovat, tak sebou určitě nebudete chtít tahat celou svou výbavu, ale stačí vám univerzální základní zoom objektiv, co pokryje ohniska cca 18-70mm.
  • Nezapomeňte na polarizační filtr. Dohánět to následně v počítači už nebude tak snadné. Pokud používáte malý kompaktní digitální fotoaparát, na který nejde našroubovat žádný polarizační filtr, nebojte se používat své sluneční brýle. Možná byste se divili, jak tím můžete v jistých okamžicích vylepšit své snímky.
  • Pak už snad jen něco na případné vyčištění čočky objektivu, takže nějakou utěrku z mikrovláken, popřípadě ofukovací balónek.

To je asi veškerá základní výbava, kterou je dobré si sebou vzít na dovolenou. Opravdu nemusíte sebou tahat všechny objektivy, které máte doma. Vemte si sebou jen to podstatné a soustřeďte se víc na prožití nevšedních zážitků a jejich zachycení … a hlavně si odpočiňte.

Přeji všem krásnou pohodovou dovolenou plnou úžasných zážitků a hodně vydařených snímků.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor