Tropičtí motýli poletují skleníkem Fata Morgana

Tropičtí motýli poletují skleníkem Fata Morgana

03.04. 2010 - Cestování a akce

Po návštěvě výstavy orchidejí jsem se opět vrátil do skleníku Fata Morgana, který se každoročně již od roku 2004 pomalu zaplňuje všude přítomnou poletující pestrobarevnou krásou tropických motýlů. Tato již tradiční výstava probíhá letos od 2. do 30. dubna a všem návštěvníkům nabídne pohled na poletující krasavce z exotických míst naší planety jako je Afrika, Kanárské ostrovy, Filipíny, Thajsko, Malajsie a Střední a Jižní Amerika.

Co sebou za vybavení

Tak jako při předchozích návštěvách jsem sebou vzal tělo Nikon D300s a macro objektiv Nikkor 105mm f/2.8G VR jako základní výbavu, kterou jsem rozšířil o battery grip jelikož rád fotím i na výšku, což s jeho pomocí je opravdu pohodlné. Nevýhodou je bohužel nárůst hmotnosti a tak jsem alespoň nepoužil druhou baterku.

Další nezbytnou pomůckou je blesk. Interiér skleníku mnohdy neposkytuje dostatečné množství kvalitního světla a tak je potřeba si pomoci elektronickým sluníčkem na baterky. Používám vynikající blesk Nikon SB-900, ale pokud se rozhodnu, že se macro fotografii budu více věnovat, nahradím jej pravděpodobně kvalitními macro blesky Nikon SB-R200. Tentokrát mi však musela opět stačit devítistovka.

Chtěl jsem zkusit něco nového a tak jsem na objektiv našrouboval Moose’s filtr. Jedná se o dva filtry v jednom, Warm (81A) + Polarizační.

Tropický motýl

Škola nebo školka, výsledek je stejný

Poslední návštevy skleníku mám štěstí na výpravy škol a školek, které zaplní úzké cestičky expozice a znemožní tak pohodlné fotografování. Tentokrát jsem byl opravdu vyděšený, když jsem vešel do vstupních prostor a uviděl celou mateřskou školku. Nakonec to ale nebylo tak hrozné, prostě jsem musel počkat až proběhnou celou expozicí a hned bylo více místa.

Co mě ovšem překvapilo ještě víc, byl počet fotografů se stativem a tak jsem si po návratu domů opět pročetl návštěvní řád a skutečně v něm chybí cosi o zákazu používání stativů ve skleníku Fata Morgana bez předchozí domluvy. Tedy příště zvážím, zda si sebou také nevezmu stativ.

Repete

Jelikož výstava tropických motýlů byla právě zahájena a do konce měsíce zbývá spousta času, půjdu minimálně ještě jednou zkusit zlepšit své fotografické výsledky a zároveň se pokusím o snímky nových druhů motýlů, kteří se prozatím ještě nevyklubali a nebo jsem je zastihl na místech, kde nevznikne dobrá fotka.

Nashledanou ve skleníku.

Tropický motýl ve skleníku Fatamorgana

Tropický motýl ve skleníku Fatamorgana

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor