Adobe Photoshop Lightroom 3

Adobe Photoshop Lightroom 3

08.06. 2010 - Software

Více jak 6 měsíců, co jsem přešel z počítače Macintosh na PC s Windows 7 64bit, používám k úpravě fotografií Adobe Photoshop Lightroom 3 Beta, který byl v době mého přechodu uvolněn k veřejnému testování. Jak jsem už několikrát psal, přechod nebyl úplně jednoduchý.

Společnost Adobe právě uvolnila novou verzi produktu Adobe Photoshop Lightroom 3 do prodeje a tak doba beta testování se nám pozvolna krátí (30. června 2010). Je tedy čas zrekapitulovat zkušenosti s tímto pro mě novým produktem a rozhodnout se, zda u něho i nadále zůstanu a nebo se poohlédnu po „něčem“ novém.

To, co mám na LR 3 rád

Během těch pár měsíců s LR3 jsem si bezesporu oblíbil jeho výborné funkce v sekci Develop, kde vidím opravdu obrovské klady tohoto produktu.

Především jsem velmi spokojený s rychlostí produktu. Rychlost byla jedna z mála věcí, která mě u Aperture 2 vadila a tak 64bit LR3 bylo příjemné překvapení.

Jsem velice spokojený s funkcí ostření detailů, které podává opravdu skvělé výsledky a parametry lze jemně dolaďovat.

Stejně tak mě mile překvapila kvalita výstupu při použití funkce pro redukci šumu.

Další mou oblíbenou hračkou je Adjustment Brush. Opravdu povedené a velice rád používám možnosti tohoto nástroje.

To, co nemám na LR 3 rád

Tak především je to stále uživatelské prostředí. V tomto ohledu nedám dopustit na Aperture, který i ve své nové verzi poráží v přívětivosti svého soupeře LR3.

Další maličkostí je pokročilejší retušovací funkce, kterou znám z Aperture a kterou jsem velice rád používal. Přeci jen nástroj Spot Removal je dost málo.

Co dál?

Popravdě si neumím představit jiný nástroj pro katalogizaci a základní úpravu fotografií, který bych mohl na svém počítači používat.

Za těch pár měsícu jsem překonal prvotní odpor, který jsem vůči LR měl a dokonce jsem si našel i pár maličkostí, které mě na tomto produktu vážně baví.

Myslím, že je rozhodnuto. Adobe Photoshop Lightroom 3 je z mého pohledu dobrou volbou. Je tedy na čase přejít na finální verzi a vychutnat si tak všechny jeho hlavní novinky jako:

– Úžasná redukce potlačení šumu
– Úžasná rychlost celé aplikace
– Úžasná funkce korekce vad objektivů
– Úžasná podpora DSLR video nahrávek
– Úžasná podpora obrazového vodoznaku
– Úžasně pohodlný import obrazových dat do katalogu
– Úžasná funkce fotografování přímo do katalogu (Tethered Shooting)
– Úžasně jednoduchá a rychlá funkce vytváření prezentací s hudbou

…. a další „úžasné“ novinky 🙂

Koneckonců, přesvědčte se sami http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

2 komentáře
  • slina Odpovědět

    Mám dotaz :
    Zdravím. Nejde mi otevřít fotka v LR jako inteligentní objekt při převodu do Photoshopu. nešlo mi to ve ver.2,5 a ani v 3,2 mi to nejde. V kontextové nabídce je tato možnost neaktivní (šedá) jakož i ostatní možnosti. Funkční je jen upravit v Photoshopu nebo v jiné aplikaci. Múže to bý tím, že mám Photoshop „Jen“ CS3? Nebo mám někde něco blbě nastaveno? Prosím napište i na email. Děkuji slina

    21 října, 2010
    • Michal Soukup Odpovědět

      Ahoj, doplňující otázka. A Adobe Camera RAW pro Photoshop máš nainstalované?

      21 října, 2010

Vyjádřete svůj názor