Za skřítky do Tiských stěn

14.03. 2011 - Cestování a akce

Byl by hřích nevyužít dalšího krásného víkendu k uskutečnění výletu do blízkého okolí. Poslední dny jsem přemýšlel kam bych mohl vytáhnout celou rodinku a vyrazit ven na čerstvý vzduch, který se pozvolna začíná nasycovat vůní jara. Přibližně před rokem jsem vytáhl do sněhových závějí v Českém ráji pouze svou manželku, ale tentokrát jsem potřeboval snadno přístupné místo i pro děti.

Nakonec jsme vyrazili prozkoumat nedaleké Tiské stěny, což je skutečně kouzelné pískovcové městečko u obce Tisá. Toto skalní městečko je součástí Labských pískovců a poskytuje procházku téměř pohádkovým světem.

Některé skalní útvary vám budou připomínat obličeje kamenných obrů, jindy vás uchvátí nádherný výhled do okolní krajiny z vršku skal kam se snadno dostanete po kamených schodech.

To, že jde o pohádkové místo vypráví i legenda o šlechtici jménem Leduquin, který uprchl ze své rodné Francie. Tento šlechtic si zakopal svůj poklad někde mezi skalami a po jisté době, kdy se pro poklad vrátil, již ho nedokázal najít a pomátl se. Problém je, že údajně zlý skřítkové tento poklad hlídají a tomu, kdo se snaží tento poklad najít, nasypou do kapes bludné kameny a ten již nenajde cestu ven. Nám se to naštěstí nestalo a žádného skřítka jsme ani nepotkali.

Potkali jsme však několik dalších turistů, které vylákalo teplé počasí ven do přírody a také skupinu horolezců zdolávající skalní věže. Tento vydařený výlet jsme zakončili u večeře v penzionu Refugio, který míjíte při cestě do skal a který je i jakousi základnou pro zdejší horolezce.

Více fotografií najdete zde v albu na Flickru.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor