Nebojte se cestovat na lehko

31.08. 2011 - Všeobecné

Sedím u kuchyňského stolu našeho apartmánu nedaleko kouzelného italského městečka Vieste a přemýšlím nad posledními fotografiemi, které jsem udělal na naší letošní rodinné dovolené pomocí Panasonicu Lumix DMC-GF2. Ještě před pár týdny bych si nepomyslel, že na letošní dovolenou pojedu bez DSLR Nikon s několika objektivy a externím bleskem.

Tato dovolená začala nejprve v rakouském alpském městečku Fieberbrunn odkud jsme navštívili během jednoho týdne několik zajímavostí v okolí, ale o tom až někdy jindy. Podstatné je, že do Rakouska jsem chtěl především s kolem, abych se na něm mohl vypravit na vysněnou cestu po Grossglocknerstrasse na vrcholky nádherných Alp.

Právě tyto sportovní aktivity a zkušenosti z Krušných hor, kdy jsem na zádech v batohu vozil jednak vak na vodu plus DSLR s objektivem, rozhodly, že jsem zredukoval fotovýbavu na měnší Panasonic Lumix DMC-GF2 s objektivem 14mm f/2.5 a 14-42mm f/3.5-5.6. Věděl jsem, že se budu více soustředit na jízdu na kole a fotografování bude pouze doplňující aktivita, tak proč sebou tahat těžkou výbavu, když ji beztak zcela nevyužiji?

Během těch pár dosavadních dní na této dovolené, svého rozhodnutí nelituji. Je příjemné nevláčet sebou kilogramy výbavy a nestrachovat se o vcelku drahou techniku. Netvrdím však, že jsem natrvalo nahradil velkou DSLR kameru tímto malým Panasonicem. Pouze už se příště nebudu obávat spoléhat na menší přístroj v případě, kdy fotografování bude pouze doplňující činnost.

Veškeré zde přiložené snímky zachycující poklidnou atmosféru večerního Vieste, jsou pořízené fotoaparátem Panasonic Lumix DMC-GF2 a objektivem Lumix Vario 14-42mm f/3.5-5.6. Jsem příjemně překvapen jak se mi s tímto přístrojem dobře pracuje. Stejně jako u velké zrcadlovky mám v drťivé většině případů nastaven režim priority clony.

A jak je to u vás? Taháte se neustále s těžkou výbavou i v případě, kdy dopředu tušíte, že ji vlastně ani nebudete potřebovat? Už jen pro ten pocit, co kdyby? 😉

Prohlédněte si další fotografie z italského Gargana, zde na Flickru.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor