Blurb.com – jak moc zesvětlovat snímky a jiné postřehy

07.02. 2012 - Návody

Netrpělivě sleduji pozici zásilky z Holandska na stránkách logistické společnosti UPS a třesu se zvědavostí, zda jsem použité snímky v knize dostatečně zesvětlil, nebo naopak zda jsem to nepřehnal. Jedná se o mou třetí knihu v pořadí, kterou jsem si nechal vyrobit společností Blurb a tak jsem si opakoval „do třetice to bude vymazlený“ ;).

Napřed něco málo o parametrech samotné knihy. Tentokrát jsem se překonal a vytvořil knihu s celkovým počtem 160 stran. Snímků jsem použil celkem 223, ale pro knihu jsem těch snímků editoval mnohem víc. Tentokrát jsem zvolil pevnou vazbu bez papírového přebalu (Hardcover, ImageWrap) o rozměrech 25cmx20cm a ze zvědavosti jsem sáhnul po kvalitnějším papíru, který Blurb nabízí, a to sice po variantě s názvem ProLine Uncoated Paper. Obával jsem se lesklé varianty ProLine Pearl Photo Paper a zanechávání otisků prstů na stránkách.

Mnou zvolený nenatíraný papír s jemnou sametovou texturou má gramáž 148 GSM a jedna kniha o 160 stran tak váží přibližně jeden kilogram, alespoň podle údajů UPS.

Máte-li pochybnost, zda kniha přežije transport až z Holandska, tato obava není na místě. Blurb knihy pečlivě chrání velice kvalitním obalem, který toho snese hodně.

Knihu jsem objednával 29. ledna večer a již 1. února v ranních hodinách si ji přebíralo UPS k doručení. Kvůli nižší ceně jsem zvolil déle trvající transport a smířil se s termínem 13. února. Příjemným překvapením tak je, že kniha dorazila mnohem dříve a to již 7. února.

Je to jak o Vánocích, když rozbalujete dárky s pocitem, co tam asi bude. Tentokrát jsem samozřejmě věděl, co v balíčku najdu, ale budu spokojený s výsledkem? Nepřehnal jsem to a neudělal jsem snímky příliš světlé? Jaký asi bude ten ProLine papír?

Dopadlo to dobře a s výsledkem jsem spokojený. Papír je velice příjemný na dotek a řekl bych, že i skutečně maximálně matný. Fotografie se mi zdají být tmavší oproti zobrazení na monitoru s čímž jsem sice počítal, ale přesto se obával, zda to bude tak říkajíc, akorát. Český text obsahuje diakritiku, což už mám ověřeno i z předchozích tisků. Prostě na první prolistování knihou vše vypadá velice dobře a s výsledkem jsem spokojený.

Pokud bych si na knize přál ještě něco vylepšit, asi bych si představoval krapet více detailů v tisku. Jistě, při listování knihou se běžně na stránky nedíváte z několika málo centimetrů, ale držíte si knihu více od očí. Zkoumáním kvality tisku se však jako autor knihy neubráníte a tak přepnete své oči do makro režimu 😉

Příště bych také rád vyzkoušel druhý ProLine Pearl papír, který má být sice lesklý, ovšem Blurb slibuje velice kvalitní podání barev, kontrastu a především podle jejich slov, hlubokou černou. Navíc gramáž tohoto papíru je úctihodných 190 GSM.

Jak jsem editoval snímky

Teď jak vypadala má editace fotografií do knihy. Napřed jsem snížil jas LCD monitoru na hodnotu 25% z maxima. Je důležité uvědomit si, že obrazovka monitoru je podsvětlená a tak se vám fotografie mohou zdát dostatečně světlé. Papír však podsvětlený není a tak výsledný tisk může být nakonec velice tmavý.

Nepoužívám žádnou kalibrační sondu a prozatím nepociťuji ani potřebu monitor kalibrovat. Spoléhám na tovární nastavení svého DELL monitoru s IPS panelem.

Adobe Photoshop Lightroom 3

Takže má kalibrace monitoru začala a skončila snížením jasu. Další činnost se odehrávala čistě v aplikace Adobe Photoshop Lightroom 3. Ačkoliv jsem po přechodu z Apple Aperture na Adobe Photoshop Lightroom z počátku hodně prskal, dnes je vše jinak. Lightroom je naprosto fantastický nástroj a drtivou většinu mých editací provádím zde.

Samotná editace fotografií se točila především kolem sledování histogramu a zda všechny pixely snímku jsou ve správné části. Samozřejmě jsem napřed provedl základní úpravu kontrastu, saturace barev a vytažení stínů, či naopak opravu přepálených míst. Finálně jsem však procházel snímek po snímku a dodatečně přidával jas. Tento postup jsem opakoval asi třikrát a stále váhal, zda je to již dost, nebo zda to už není moc. Myslím, že lepší bude malá ukázka:

Před a po úpravě

Jak je patrné z uvedených obrázků, jednoduše řečeno, snaha byla dostat co nejvíce pixelů do pravé (světlejší) části histogramu.

Co příště udělám jinak?

Především už nikdy nebudu fotografovat za použití oteplujícího polarizačního filtru Moose’s Polarizer. Výsledek nestojí za moc a hodně zle se to edituje. Příště přidám krapet více kontrastu. Očividně ProLine papír toho snese více než standardní papír od Blurb. Dalším důležitým krokem bude vynechání doostřování fotografií. Bohužel jsem jednak fotografie doostřoval při editaci a následně jsem vše exportoval do JPG souboru s doostřováním pro tisk. Na některých snímcích je toto doostřování více patrné, tedy při režimu „makro“ listování ;).

Doufám, že tyto mé postřehy někomu příjdou vhod a pomohou při rozhodování a postupu editace vašich fotografií pro třeba vaši první fotoknihu. Nenechávejte své snímky na pevném disku počítače. Tiskněte je a udělejte radost rodině, ale i sami sobě!

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

2 komentáře
  • eMeT Odpovědět

    Ahoj.
    Zrovna hledám nějaké zkušenosti s ProLine, tak se mi tvoje informace moc hodí. Díky za ně!
    Chtěl jsem zvolit Pearl Photo, ale nemám moc v oblibě lesklý papír. Máš už s ním nějakou zkušenost a srovnání s Uncoated? A kvalita tisku je dostačující? Máš porovnání třeba s FotoŠkoda? Díky

    11 července, 2012
  • Pavel Odpovědět

    Díky moc za postřehy. Určitě se hodí.

    8 srpna, 2012

Vyjádřete svůj názor