Jak mi Panasonic Lumix DMC-GF2 nahradil kameru

Jak mi Panasonic Lumix DMC-GF2 nahradil kameru

05.03. 2012 - Recenze

Před letní dovolenou jsem vybíral nový, malý a skladný fotoaparát, který bych sebou vzal na cestu a nemusel tak vozit velkou, težkou zrcadlovku. Vybral jsem si přístroj Panasonic Lumix DMC-GF2. Již jsem psal o tom jak jsem s přístrojem spokojený po stránce malého a schopného fotoaparátu, ovšem „gé ef dvojka“ toho umí mnohem víc. Umí natáčet i video sekvence ve FullHD rozlišení. Jak si tedy vede po této stránce?

Malý, ale šikovný pomocník

Tento malý Lumix je skutečně výborný společník na cesty. Zvládá nejen výborně fotografovat, obzvlášť pokud používáte kvalitní světelný objektiv, ale zároveň dokáže zastat i funkci velice kvalitní kamery pro záznam videonahrávek ve formátu AVCHD v rozlišení až FullHD, tedy 1080i nebo HD 720p.

Zvolíte-li nahrávání v rozlišení FullHD, tedy 1920 x 1080 pixelů, fps bude 50i, ale výstup na senzoru je 25 fps. Ukládat data lze v kvalitě FSH (17 Mb/s) nebo FH (13 Mb/s). Přesně v tomto režimu Lumix neustále používám.

Další možností je pořizování nahrávek v HD rozlišení, tedy 1280 x 720 pixelů, kdy fps je 50p s výstupem na senzoru 25 fps. Opět lze zvolit dvojí kvalitu pro ukládání nahrávky a to sice SH (17 Mb/s) nebo H (13 Mb/s).

Možností pro pořizování videonahrávek je více, například ještě jeden způsob stojí za poznámku, a sice HD (1280 x 720 pixelů) ve formátu Motion Jpeg s počtem snímků za sekundu rovných 30.

Jaký objektiv pro video?

Tělo DMC-GF2 neobsahuje stabilizaci obrazu, systém stabilizace obrazu je u tohoto konceptu vždy v objektivu. Z těchto důvodů vřele doporučuji používat stabilizovaný objektivy jako například Lumix G VARIO 14-42mm f/3.5-5.6, který se mi pro pořizování videonahrávek osvědčil.

A co ergonomie?

Ano, zde to poněkud pokulhává. Tělo fotoaparátu se drží pohodlně při snímání fotografií, ale při delším nahrávání videosekvencí je držení oběma rukama přeci jen trochu nepohodlně. Na druhou stranu je fajn mít vynikající fotoaparát a kameru v jednom jediném přístroji. Na cestu stačí vzít jedinou nabiječku a nemusíte operovat s dvěma přístroji, když chcete chvilku fotit a chvilku natáčet.

Střih videonahrávek

Pro střih videonahrávek ve formátu AVCHD lze použít libovolný software pro střih videa, který zvládá velikost FullHD rozlišení. Osobně používám stařičký Sony Movie Studio Platinum 9, který mi prozatím maximálně dostačuje. Počítejte však, že FullHD rozlišení je náročnější oproti formátu SD z doby kamenné, proto rychlý počítač a dostatek operační paměti je na místě. Zároveň si připravte i dostatek místa na pevném disku.

Sony Movie Studio Platinum

Závěr

Na samotný závěr si dovolím vložit malou ukázku jak vypadá použití přístroje Panasonic Lumix DMC-GF2, coby kamery v praxi. Jedná se o krátký film z videonahrávek pořízených jak objektivem Lumix G 14mm f/2.5 … ty poznáte, že se mi u toho více třesou ruce 😉 … tak objektivem Lumix G VARIO 14-42mm f/3.5-5.6.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor