Apple Photos jako náhrada za Aperture?

Apple Photos jako náhrada za Aperture?

09.02. 2015 - Software

Společnost Apple v roce 2014 své zákazníky zaskočila zprávou, že přestane nadále rozvíjet svou aplikaci Aperture, která je určena pokročilým uživatelům a profesionálům ke správě a základní úpravě fotografií. Tato nepříjemná událost mnohé jistě zaskočila, ačkoliv se to dalo tušit podle toho, kdy naposledy Apple věnoval aplikaci Aperture náležitou péči v podobě zásadní aktualizace. Otázkou však zůstává, co nahradí Aperture?

Otázky

Počátkem června 2014 při příležitosti konference WWDC přišlo velkolepé oznámení, že pro uživatele počítačů Macintosh chystá Apple novinku v podobě aplikace Photos, která bude součástí nově připravovaného operačního systému OS X 10.10 Yosemite. Čas plynul, přišel podzim a s ním i nový operační systém, ale světe div se, bez slibované aplikace Photos. Apple umí své uživatele náležitě napínat.

Je tu rok 2015 a počátkem února všichni registrovaní vývojáři dostali k dispozici ke stažení chystanou aktualizaci OS X 10.10.3, jejíž součástí je i aplikace Photos, konečně. Nemohl jsem odolat a aktualizaci jsem si nainstaloval, abych se podíval na chystanou novinku více z blízka. Jaká je, a nahradí Aperture?

Na začátek bych vás rovnou všechny upozornil na fakt, který byl patrný už při prezentaci na WWDC a sice, že Apple postupně všechny své aplikace unifikuje a stírá rozdíly mezi OS X a iOS. Osobně mám rád jednoduchý a čistý styl nového OS X Yosemite a iOS 8. Líbí se mi ale i nová aplikace Photos?

Odpovědi

Vezmeme to šmahem. Photos vychází z aplikace Obrázky, kterou znáte ze všech zařízení iOS. Má stejnou ikonku a katalog fotografií má i totožnou strukturu, tedy třídí se do sbírek a roků. Je to však šťastné řešení?

Photos

Ne, není. Alespoň pokud žijeme v představě, že Photos má nahradit Aperture. No a já vám na rovinu říkám, že je to mylná představa. Photos není náhradou za Aperture, Photos je leda tak náhradou za iPhoto, a je tedy určen pro začínající, nebo velice nenáročné uživatele.

Vyzkoušel jsem si aplikaci Photos tak, že jsem si do katalogu importoval veškeré fotografie z mého mobilního telefonu a dál jsem si hrál s možnostmi, které do značné míry kopírují ty, co již znáte z iOS. Sdílení prostřednictvím iCloud (osobně této možnosti nevyužívám) a vytváření alb, ale pak je tu i pár vylepšení, jako třídění snímků podle rozpoznané tváře, dále máte k dispozici možnost vytvářet tzv. chytrá alba podle informací (metadata) u snímků a tak je automaticky třídit. Můžete vytvářet slideshow (prezentace), co lze exportovat do video souboru (až 1080p), a další projekty, které pro našince nejsou zatím moc zajímavé, jelikož fotoknihy, kalendáře, pohledy a vytištěné fotografie společnost Apple do České republiky stále nezasílá.

Photos editace

Editační nástroje vás neuchvátí, ale na druhou stranu naleznete zde vše, co je potřeba pro základní úpravu fotografií. Histogram, světelné a barevné úpravy, ostřící nástroj, redukce šumu, vinětace, vyvážení bílé barvy a úpravu křivek.

Aplikace Photos nepřináší nic nového, nic překvapujícího, co by současným aplikacím scházelo. Osobně mi například nevyhovuje způsob náhledu na fotografie prostřednictvím mapy. Líbí se mi současný způsob v iPhoto, kdy jsou na mapě špendlíky reprezentující místa, kde jsem fotografoval. Funguje to pro všechny snímky v katalogu. Bohužel u Photos je tato funkcionalita převzata z iOS, kdy se v širším pohledu na mapu podívám jen pro zvolený rok a namísto špendlíků se generují malé náhledy. Škoda.

Očekáváte-li, že Photos je nástupce pro Aperture, budete zdrceni a velmi zklamáni. Aperture svého nástupce nemá! Alespoň ne ze stáje Apple, ale díky Adobe, máte možnost přejít pod křídla aplikace Photoshop Lightroom, která je naprosto fantastická a kde se nakonec budete cítit velice dobře, kde najdete veškerý komfort a budete hýčkáni a rozmazlováni.

Sbohem Aperture!

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor