Soutěsky rakouských Alp

Soutěsky rakouských Alp

15.03. 2015 - Cestování a akce

Poslední čtyři roky se pravidelně vracíme o letních prázdninách do malého městečka Fieberbrunn v rakouských Alpách, odkud podnikáme jednodenní výlety po nedalekém okolí a přírodních krásách, kterých tato část Tyrolska nabízí nespočet.

Mezi naše oblíbená místa v horkých letních dnech patří především skalní soutěsky poskytující dostatek stínu a vlhkého ovzduší díky burácející vodě, která si skalním labyrintem vymlela svou cestu během dlouhých let. Nad tímto živlem mezi úzkými stěnami skal lidé postavili dřevěné lávky, ze kterých je na tuto krásnou přírodní podívanou pohodlný výhled. Uniknete zde horkým letním dnům a zároveň si protáhnete nohy díky stezkám, co se klikatí skalní soutěskou výš a výš, aby vás lesní cestou pod korunami stromů přivedla zpět dolů.

Sigmund-Thun-Klamm

Tato soutěska byla vymleta obrovským ledovcem pokrývající kaprunské údolí v poslední době ledové před přiblížně 14000 lety. Tento ledovec jak se posouval údolím směrem dolů, vymlel do vápence, břidlice a slídy průrvu, kterou dál rozšiřovala dolů do údolí stékající říčka Kapruner Ache. Soutěska je dlouhá příbližně 320 metrů a skalní stěny mají výšku až 32 metrů.

Sigmund-Thun-Klamm

Vorderkaserklamm

Tato soutěska nedaleko města St. Martin / Lofer byla v roce 1977 vyhlášena přírodní památkou. Soutěska je 400 metrů dlouhá a 80 metrů hluboká.

Pokud návštívíte soutěsku Vorderkaserklamm v období mezi květnem a srpnem, budete moci podél orchidejové stezky obdivovat rozkvetlé květy 15ti původních druhů orchidejí, které se zde nacházejí.

Vorderkaserklamm

Kitzlochklamm

V Salcburském regionu, na okraji národního parku Vysoké Taury, Rauris je unikátní přírodní podívaná Kitzlochklamm. Tuto soutěsku naleznete nedaleko Taxenbachu a její stezky projdete za přibližně 1,5 hodiny.

Ihned po té, co projdete vstupní bránou, uvítá vás šedesátimetrový vodopád a první dřevěné schody, která vás povedou výš a výš až se to těm slabším jedincům přestane líbít, ale věřte, že ta námaha za trochu toho potu stojí.

Kitzlochklamm

Wolfsklamm

Soutěska Wolfsklamm nedaleko města Stans byla slavnostně otevřena již v roce 1901, ale stejně jako mnohé jiné soutěsky i ona byla několikrát poškozena povodňovou vodou a musela být mnohokrát uzavřena a opětovně opravena.

Vysoko nad soutěskou na vrcholu hory se nachází nejstarší dochovaný klášter v Tyrolsku St. Georgenberg, který zde stojí již od roku 1138.

Wolfsklamm

Ačkoliv je alpská soutěska Wolfsklamm považována za nejkrásnější, osobně na první příčku řadím Sigmund-Thum-Klamm, kde voda burácela tak divoce, že vymleté úzké skalní uličky neustále zahaloval závoj vodní spršky.

Fotografování v soutěskách

Ponesete-li sebou stativ, a i když najdete vhodné místo, kde jej umístit, budete se muset obrnit trpělivostí jelikož by to muselo být velké štěstí, že na dřevěných chodnících budete sám. Ostatní turisté svou chůzí budou neustále otřásat dřevěnou konstrukcí a přenášet tak vibrace na fotoaparát. Přesto použití stativu doporučuji a pokud fotografujete na menší přístroje, jsou vhodné ohebné stativy, které můžete připevnit například k zábradlí.

Jakmile budete chtít fotografovat z ruky, počítejte s nedostatkem slunečního světla a tak se nedivte, že vám fotoaparát bude nastavovat vyšší hodnoty ISO citlovosti. Pohrajte si s nastavením clony a aby byl šum na snímači, co nejmenší, nenastavujte zbytečně velké hodnoty, tedy velkou hloubku ostrosti. Světelné objektivy vám v těchto podmínkách velmi pomohou.

Budu nesmírně rád, pokud mi zde v komentářích zanecháte vaše tipy na jiné a to ne jen rakouské soutěsky, které jste při svých putování navštívili a které byste doporučili ostatním cestovatelům k návštěvě. Děkuji.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor