Jak na to, Brenizerova metoda

04.04. 2015 - Návody

Brenizerova metoda je fotografická technika vytvořena svatebním fotografem Ryanem Brenizerem, kdy panoramatickým spojením několika snímků jediného portrétu docílíme malé hloubky ostrosti se širokým úhlem záběru. Napodobíme tím vzhled fotografie pořízené na velký formát z využitím běžné digitální zrcadlovky.

Nejlepších výsledků docílíme použitím světelných objektivů s možností nastavení clony na hodnotu f/1.4, popřípadě f/1.8. Osobně jsem pro tuto kreativní techniku často využíval objektiv s ohniskem 50mm, ale možná ještě vhodnějším ohniskem bude 85mm, který jsem použil při tomto mém posledním experimentu.

Postup fotografování

Abychom docílili nejlepších výsledků, volte pečlivě scénu, aby fotografovaná postava byla obklopena jinými předměty v prostoru. Tak, aby před postavou i za postavou byly jiné předměty, které díky malé hloubce ostrosti budou nakonec rozostřené, tím docílíme plastického záběru, výsledná fotografie tak nebude pouhou palačinkovou plackou.

Jelikož budeme pořizovat několik snímků jediné scény, musíme postupovat jako při pořizování panoramatických záběrů. Nezapomeňte tedy nastavit svůj fotoaparát do manuálního režimu, ať zabráníme nechtěné změně nastavení expozice a bodu zaostření pro jednotlivé záběry. Stejně tak můžeme fotoaparát nastavit do režimu priority clony, kterou nastavíme na nějnižší hodnotu a po prvním namáčknutí spouště podržíme tlačítko pro uzamknutí nastavení expozice a ostření. Tento zámek budeme držet během pořizování všech jednotlivých snímků.

Pro začátek zvolte postup, kdy první snímek zabere celou fotografovanou postavu a další snímky posouvejte okolo tohoto centrálního snímku do stran, nahoru a dolu. Snažte se nevynechat žádné místo a nezapomeňte, že jednotlivé snímky se musí z části překrývat, abychom je následně mohli v počítači pomocí těchto překryvů spojit do jediného záběru.

Brenizer portrét

Spojení snímků

Pořízené snímky budeme muset spojit v počítači za pomoci aplikace pro sešívání panoramatických fotografií. Osobně stále používám aplikaci Microsoft Image Composite Editor, která mi vyhovuje svou jednoduchostí a výsledky bývají obvykle spolehlivé. Ovšem stejně tak lze použít jakýkoliv jiný nástroj, například i samotný Adobe Photoshop a zároveň napjatě očekávám novou verzi Adobe Photoshop Lightroom 6, která by také mohla podle předběžných spekulací přinést nástroj na spojování panoramatických snímků.

Jak vidíte, celý proces není na první pohled až tak složitý, ale zdání klame. Připravte se z prvu na spoustu nepovedených záběrů. Občas se vám stane, že při opravdu širokých záběrech vynecháte nějaké místo, nebo aplikace na spojování snímků si s vaší sadou souborů jednoduše neporadí. V takových případech to nevzdávejte a jak se říká, opakování je matka moudrosti.

Celý postup Brenizerovi metody jsem pro vás natočil na zde přiložené video, které je rovněž dostupné na serveru YouTube.com, kde si jej rovněž můžete pustit. Budu velice rád, pokud se přihlásíte k odběru mého YouTube kanálu a zanecháte mi zde i případné komentáře.

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor