Final Cut Pro X, optimalizace výkonu

Final Cut Pro X, optimalizace výkonu

30.04. 2015 - Návody

Dlouhou dobu jsem si pro střih video záznamů vystačil s aplikací iMovie a musím říct, že i tato základní videostřižna z Apple dílny umí opravdu hodně. Domnívám se, že jde o ideální nástroj pro běžné zpracování domácího videa na počítačích Macintosh.

Pokud vám však přestane iMovie vyhovovat, například pro jeho omezenější funkcionalitu oproti profesionálnějším střižnám, jako první možná náhrada vás napadne Final Cut Pro X, popřípadě Adobe Premiere Pro CC. Něčím podobným jsem si rovněž prošel a nakonec si zvolil Final Cut Pro X jako náhradu za iMovie. To zda jsem udělal dobré nebo špatné rozhodnutí komentovat nebudu. Prostě jsem začal používat FCPX a musel se trochu vypořádat s několika, řekněme drobnostma, které jinak strpčují každodenní život s touto aplikací.

Pokud se rozhodujete nad investicí do profesionální videostřižny a FCPX je vaší volbou, připravte se na skutečnost, že doporučovaná minimální konfigurace na stránkách Apple, je opravdu, ale opravdu jako minimální. Můžete si být jisti, že pokud máte pouze 4GB operační paměti, aplikaci spustíte, ale žádné zázraky neočekávejte.

FCPX je optimalizovaný pro 64bit operační systém a tak si bez skrupulí sáhne po veškeré dostupné paměti a maximálně ji využije. Máte-li tedy možnost rozšířit paměť, neváhejte a rozšiřte ji na maximum, co vám paměťové sloty a vaše peněženka dovolí.

Pamětí to však nekončí, další důležitou roli hrají CPU jádra a opět zde platí pravidlo, že čím více, tím lépe. Zde už to však s rozšiřováním bude horší, stejně jako s potencionální výměnou grafické karty s dedikovanou pamětí, která pomůže při rendrování obrazu.

Jste-li na tom jako já a používáte Macbook Air v základní konfiguraci, začněte uvažovat nad novým strojem. Pokud si ovšem nemůžete dovolit nový a výkonější počítač, zkuste optimalizovat pracovní postup podle následujícího doporučení.

Create proxy media

Otevřete-li nabídku Preferences a záložku Import, naleznete zde sekci Transcoding a dvě zatrhávací volby a sice Create optimized media a Create proxy media.

Zatrhnete-li první volbu, FCPX během importu bude vytvářet optimalizovaná média ve formátu Apple ProRes 422, ale popravdě nepočítejte s tím, že by vám tato volba extrémně pomohla. Takto vytvořená média (kopie originálních videonahrávek) budou v high kvalitě, což nikam nevede.

fcpx transcoding

Raději vsaďte na druhou volbu, tedy vytvoření proxy médií rovněž ve formátu ProRes 422, ovšem optimalizovaných pro rychlejší editaci. Výsledná média totiž budou menší jak obrazově, tak objemem, což vám, vlastně vašemu počítači, do jisté míry ulehčí a urychlí proces editace videa, jelikož FCPX budete namísto originálních souborů s videonahrávkou používat takto vytvořené proxy kopie zdrojových záznamů.

Pokud nechcete proxy média generovat během importu, můžete to provést ex-post v hlavní nabídce File a Transcode Media.

Background render

Jakmile ve svém projektu začnete používat různé efekty, FCPX bude téměř okamžitě rendrovat výsledné video, což opět krade drahocené systémové prostředky.

fcpx rendering

Zkuste proto vypnout funkci Background render, kterou naleznete opět v nabídce Preferences pod záložkou Playback a sekcí Rendering.

Uvolnění systémových prostředků

No a asi poslední věc, kterou můžete udělat je vypnout všechny ostatní aplikace, které vám běží na pozadí a “ujídají“ systémové prostředky v podobě využívání operační paměti a času vašeho CPU. Vypněte vše, co můžete a v danou chvíli nepotřebujete, například Safari, Mail, atd.

Pomohlo?

Nakonec se to trochu pohlo k lepšímu, ale přesto z vlastní zkušenosti nemohu doporučit Macbook Air jako ideální počítač pro střih videa pomocí Final Cut Pro X. Dá se to, ale obrňte se trpělivostí, obzvlášť v případech, kdy editovaný film má 15 minut a více.

Zkoušel jsem ještě přesunout celou používanou knihovnu z externího úložiště připojeného přes USB 3.0 na lokální SSD úložiště a očekával jsem mnoho, ovšem nijak to nepomohlo, alespoň můj subjektivní pocit.

Už se vážně těším na nový iMac a doufám v zásadní posun k lepšímu, abych si nemusel investici do Final Cut Pro X vyčítat.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.