Adobe Photoshop Lightroom, HDR

23.12. 2015 - Návody

HDR je zkratka pro High Dynamic Range, což česky znamená vysoce dynamický rozsah a cílem HDR fotografie je složení výsledného snímku tak, že v něm budou současně zobrazeny detaily jak v hodně stinných, tak i světlých místech. Například pokud chcete zaznamenat detaily ve stinné místnosti a zároveň zaznamenat potřebné detaily i za okny, kde je vše osvětleno sluncem.

K dosažení tohoto efektu potřebujeme více snímků jedné scény, kdy jeden snímek bude podexponovaný, například -2EV tak, aby zachytil detaily v jasných místech fotografované scény, druhý snímek bude neutrální bez jakékoliv korekce, tedy 0EV a třetí snímek bude naopak přeexponovaný, například +2EV tak, aby zachytil detaily ve stinných místech.

Následně tyto fotografie spojíme pomocí nástroje v Adobe Photoshop Lightroom do jediného snímku, který bude zobrazovat potřebné detaily ve všech světelných úrovních fotografované scény.

Video návod zde na stránce je k dispozici rovněž na serveru YouTube: https://youtu.be/IqKkbCZBFhg

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor