Znovuzrození s Fujifilm X-T2

Znovuzrození s Fujifilm X-T2

27.11. 2016 - Všeobecné

Jsou právě tři hodiny v sobotu ráno, převaluji se v posteli a ne a ne znovu usnout. Hlavou se mi honí mnoho myšlenek, ale příčinou mé nespavosti nebude včerejší završení přechodu z jednoho fotografického systému na nový, to jen tělo reaguje na zvýšenou tělesnou zátěž při intenzivnější běžecké přípravě na další rok. Nemohu ani napsat, že by šlo snad o přípravu na další sezónu jako v případě cyklistiky, ale zjistil jsem o běhání tu zásadní věc, že nezná pojem jako je sezóna. Mohu mluvit pouze o fázích jako je právě započatý „trénink“, kdy své tělo připravuji na nové výzvy v následující fázy. Letos v lednu jsem se takto začal chystat na svůj první maratón, následovaný několika ultramaratony ve zbytku roku a jelikož bych rád posunul hranici opět o kus dál, započal jsem letos přípravu o něco dříve. Běhat lze neustále, ať je jaro, léto, podzim či zima, a pouze osciluje intenzita, a tak to chci rozdělovat pojmem fázování.

Proč o tom vlastně píšu? Jednoduše z důvodu, že obdobné fázování mám i v případě fotografování.

Proč ta změna?

Již delší čas mě hlodal červík, že jsem začal zarůstat na jednom místě a přestal jsem hledat nový směr a hranice. To je dobrý začátek konce kreativity a to nechci dopustit.

Potřeboval jsem změnu, a jelikož jsem v poslední době značně upravil i osobní styl života na o něco více akční, hledal jsem cestu jak si pomoci i s váhou a rozměry fotografické výbavy. Vždyť kdo se rád tahá s velkým a těžkým přístrojem celé dny někde na cestách až ho to začne tak prudit, že raději fotí na mobil, než aby vyndaval DSLR z batohu. Můj případ.

Proč právě Fujifilm X-T2?

Takže změna. Naštěstí je dnes mnoho kvalitních možností jak uspokojit své představy o vybavení. Jistě, leckdy je potřeba počítat i s kompromisy, ovšem tak to v životě chodí a nevěřte nikomu, kdo vám začne tvrdit, že žije ultimátně.

Fujifilm X-T2 má pro mne mnoho, co nabídnout a ve výsledku mi stojí za těch pár kompromisů v podobě APS-C snímače a elektronického hledáčku, který se stal důvodem mého počátečního zaváhání. Jednoduše byl prvním, do kterého jsem se kdy podíval a první dojem byl značně rozpačitý.

Na druhou stranu je zde mnoho přínosného a začnu obligátně tím, co uvádí mnozí uprchlíci z DSLR světa předemnou, no jasně, nejsem první.

Tedy předně je to rozměr a váha přístroje. Naprosto fantastické a v rukou neskutečně příjemné. Navíc kvalita zpracování je rovněž překvapivá. Nejedná se o žádnou plastovou hračku, ale o poctivý kus nářadí pro profesionály.

Tím dalším kusem, díky němuž se z přístroje stává vynikající sestava, je objektiv a zde máte bohatý výběr. Já do začátku sáhnul po XF 35mm f/1.4, který po započítání crop faktoru dáva ohnisko 52,5mm, což je v kombinaci s touto clonou ideální společník. Na seznamu mám sice vybrané další dva kousky, ale není kam spěchat.

Zde výčet předností ukončím. V žádném případě to neznamená, že jsem je již vyčerpal, ale nechci básnit o něčem, co jsem si ještě osobně důkladně neotestoval.

Nehodlám ani v budoucnu psát vlastní recenzi. Stačí chvilku hledat na internetu a dočtete se mnohé. Jedni jásají, druzí nedají dopustit na jiné systémy. Já se kloním k těm, kterým jde především o to, co pomocí těchto nástrojů vzniká. Beru to tak, že jsem si teď pořídil nový majzlík a kladivo. Musím si najít způsob správného držení a jak nejlépe tím kladivem v různých situacích mlátit do majzlíku.

Jejda, to je hodin. Za tři hodiny mi bude zvonit budík, tak to sebou musím hodit a něco naspat. Mimochodem, ačkoliv nehodlám psát recenzi, připravil jsem stránku, kde budu postupně uvádět různé způsoby nastavení a postupy, co se mi časem ověří jako vhodné. Jako první se zde dočtete o zcela prvních parametrech, která nastavuji ještě před prvním cvaknutím závěrky.

Ale teď už vážně dobrou noc. -5EV, -4EV, -3…

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor