Jak na to – vlastní fotokniha

Jak na to – vlastní fotokniha

30.11. 2008 - Návody

Ještě pamatuji časy, kdy jsem si po tmě v koupelně v panelovém domě převíjel exponovaný kinofilm do tanku a následně prováděl všechna ta chemická kouzla jejichž výsledkem byl nespočet černobílých fotografií, které ještě dnes archivuji v papírových krabicích od bot a podobně.

Tohle je ovšem již minulost (alespoň pro mě) a současná technologie a možnosti nám dovolují naše pořízené snímky tisknout například na hrnečky, trička, podložky pod myš, … ale také si můžeme nechat vyrobit vlastní fotoknihu.
Taková fotokniha je jistě lepší varianta jak archivovat nejpodařenější fotografie například z dovolené, oslav, ale stejně tak dobře poslouží i k vytvoření profesionálního portfólia určeného k propagaci vlastní tvorby. Vzhledem k tomu, že sám sebe neřadím do skupinky profesionálů, ani poloprofesionálů, chtěl bych vám ukázat jak jsem si udělal svou vlastní fotoknihu z oslav narozenin a potěšil tak své blízké.

Krok 1, výběr dodavatele služby

Jelikož pro úpravu a elektronickou archivaci fotografií používám aplikaci Aperture, zkoušel jsem si vytvořit fotoknihu pomocí nástroje v této aplikaci. Musím konstatovat, že to šlo velice snadno a rychle. Bohužel jsem narazil v momentě, kdy jsem si chtěl vytvořenou fotoknihu objednat. Apple totiž službu tisku fotoknih oficiálně pro Českou Republiku nepodporuje.

Sedl jsem si tedy k internetu a začal zjišťovat možnosti. Okamžitě se naskytne jako první možnost využít tuzemských služeb, ale byla to hlavně cena, která mne odrazovala a pak i nedůvěra z dřívějších dob. Pokračoval jsem tedy v hledání, ale přiznám se rovnou, že nebylo moc dlouhé.

Díky serveru Flickr.com , kde jsem objevil skupinu lidí co využívají služeb společnosti Blurb, jsem se rozhodl právě pro tuto variantu. Po přečtení pár stránek jsem zjistil, že Blurb přímo podporuje i dodávky do České republiky a tak jsem se ihned registroval a stáhnul jejich aplikaci, kterou potřebujete k vytváření fotoknih.
Zde bych rád upozornil, že jejich aplikace BookSmart je k dispozici jak pro Mac, tak pro Windows.

Krok 2, výtvoření fotoknihy

Po nainstalování aplikace BookSmart jsem se vrátil zpět do Aperture, kde jsem začal se základní úpravou fotografií, které jsem si vybral pro svou fotoknihu. Nakonec jsem tuto sbírku upravených fotografií vyexportoval do připravené složky.

Teď jsem se mohl vrátit do aplikace BookSmart, kde jsem si vybral formát knihy. K dispozici je několik formátů, od malého 18×18 cm až po velký 33x28cm.

BookSmart - formáty

Jistě vás bude zajímat i cena jednotlivých formátů a tak po kliknutí na tlačítko „Pricing“ vás to přesměruje na webové stránky dodavatele, kde najdete přehled formátů a jejich cen.

Poté, co si vyberete formát fotoknihy a zadáte její titulek a jméno autora, klikněte na tlačítko „Continue„. Dostanete se na další krok při kterém si můžete vybrat rozvržení fotoknihy.

BookSmart - Layout

Máte k dispozici několik předpřipravených rozvržení stránek a záleží pouze na vás jaké si vyberete.

Tento krok vám umožňuje přerušit průvodce a začít pracovat na fotoknize a nebo můžete pokračovat v průvodci. Přerušení průvodce je možné po kliknutí na tlačítko „Start Book Now“ a pokračovat v průvodci budete po kliknutí na tlačítko „Continue„.

Budete-li pokračovat v průvodci, dostanete se na další krok, kde si vyberete fotografie, které chcete použít ve své fotoknize.

BookSmart - Fotografie

Fotografie můžete vybrat z disku na vašem počítači, ale také se lze připojit například ke službě Flickr.com nebo Picasa Web Albums a použít fotografie, které máte u těchto služeb uložené.

Jelikož jsem si připravoval fotografie pro svou fotoknihu v Aperture a tyto fotografie jsem si uložil do připravené složky, použil jsem volbu „Your Computer“ a po kliknutí na tlačítko „Get photos from computer“ jsem nalistoval připravenou složku.

BookSmart vám následně oznámí kolik nalezl ve zvolené složce fotografií a po kliknutí na tlačítko „Continue“ vám nabídne, zda má aplikace sama rozložit fotografie na listy knihy a nebo zda si sami přejete pomocí drag&drop tyto fotografie rozmístit.

BookSmart - naplnění

Řekl jsem „No Thanks.“ a pustil jsem se do vlastního rozmisťování fotografií v knize.

Od tohoto okamžiku jsem započal mravenčí práci v hlavním okně aplikace BookSmart, kde jsem několik dnů vybíral fotografie a různě je přehazoval, ořezával a jinak upravoval, tak abych byl s výsledkem spokojený.

BookSmart - hlavní okno

Aplikace BookSmart vám umožní volit z předpřipravených rozvržených stránek, kde lze kombinovat fotografie a text, nebo lze použít stránky, kde bude pouze fotografie bez textu, atd.

Snadno lze vkládat stránky nové, přehazovat již vytvořené a popřípadě nějaké smazat. U fotografií, které jste přidali do své knihy se zobrazí v seznamu malá ikona a díky tomu víte, kterou fotku jste již použili a kterou ještě ve své knize nemáte.

Aplikace mi přišla komfortní a fungovala velice dobře a bez problémů. Nikdy se mi nestalo, že by udělala něco co jsem nechtěl a nebo, že by se sama vypnula a jinak zlobila.

Určitě vás bude zajímat jak je to s podporou českých znaků. Také jsem byl zvědavý, ale nechtěl jsem riskovat. Zvolil jsem proto pro název knihy taká slova, kde nejsou čárky a háčky, ale na vnitřní stránku přebalu jsem napsal pár vět s diakritikou fontem Helvetica a čekal co z toho bude. Nebudu vás napínat a rovnou vám prozradím, že vše dopadlo dobře a diakritika nedělá dodavateli žádný problém.

Po několika dnech práce a poté co jsem si knihu několikrát překontroloval a nechal její finální podobu odsouhlasit manželkou coby cenzurou, jal jsem se hotové dílo objednat.

Krok 3, objednání

Samotné objednání je už velice snadné a není potřeba ho podrobně rozebírat. Stačí v hlavním menu aplikace pod položkou Publish, kliknout na volbu Order Book.

Aplikace zobrazí náhled vaší fotoknihy a kde si ji můžete ještě zkontrolovat před samotným objednáním.

BookSmart - náhled

Jakmile se rozhodnete vše dovršit a poslat fotoknihu do výroby, stačí kliknout na tlačítko „Order Book“ a nechat se vést průvodcem objednání knihy.

Aplikace BookSmart napřed upraví všechny použité fotografie, které jste vložili do fotoknihy, tak, aby byly optimální pro tisk a pro přenos internetem na server blurb.com. Nemusíte se bát, že by jejich kvalitu znehodnotil.

Než se celá vaše fotokniha přenese na server, připravte si číslo vaší kreditní karty u které máte aktivovanou možnost platit i prostřednictvím internetu.

Poté, co se fotokniha přenese na server, najdete ji v přehledu knih pod svým účtem na stránkách blurb.com. Takto uloženou knihu si zde můžete prohlédnout, sice jen pár prvních stránek, ale jde opravdu jen o náhled k rychlému zorientování v případě, že těch knih máte na serveru uloženo víc.

Své knihy můžete dokonce publikovat a tedy nechat je vydělávat nějaké ty peníze. Ne, že bych to se svou knihou z rodinné oslavy udělal. Některé knihy je lepší nepublikovat 🙂

Ovšem jak se můžete sami přesvědčit, na serveru blurb.com je obrovské kvantum publikovaných knih, které si můžete kdykoliv objednat.

Ceny takto publikovaných knih si můžete sami ve svém profilu nastavovat a záleží jen na lidech jestli se jim vaše fotokniha bude líbit a budou si ji chtít koupit.

Jakmile máte svou knihu přenesenou na server, nic už vám nebrání si tuto knihu nechat vyrobit a zaslat poštou domů.

Finále a závěrečné hodnocení

Poté co jsem knihu odeslal na server a objednal, napjatě jsem čekal na zásilku s mou fotoknihou. Vše šlo docela rychle, a i v čase předvánoční špičky, byla má fotokniha vyrobena a odeslána po sedmi dnech od přijetí objednávky.

Zásilka přišla z Holandska, nemusíte tedy platit žádné clo. Vaše fotokniha bude zabalená do tvrdého kartónu a kniha samotná je ještě zatavená do celofánu.

Netrpělivě jsem fotoknihu rozbalil a nemohl se dočkat až ji rozevřu. Po těch několika dnech, kdy jsem po večerech vysedával u počítače a mořil se s každou stránkou jsem byl jako malý kluk co dostal pod stromečkem svůj dárek a celý napjatý očekává co z toho vypadne.

Ano, já sice věděl co z balíku vypadne, ale vůbec jsem netušil, zda výsledek bude kvalitní a nebo budu zklamaný.

Poté co jsem prolistoval první stránky jsem byl opravdu příjemně překvapený jak kvalitou tisku samotného, tak zpracováním vazby a použitým materiálem. Konečně jsem si mohl oddychnout, že vše dobře dopadlo a já mám připravený dárek pro své drahé, za který se nebudu muset stydět.

Na závěr tohoto článku ještě přikládám pár snímků. Pokud jste si ještě žádnou fotoknihu nenechali vyrobit, použijte tento článek jako motivaci a nebojte se objednávat i v zahraničí, určitě se vám to vyplatí a to nemyslím pouze cenově.

Fotokniha Blurb

Fotokniha Blurb

Pro zajímavost bych rád ještě uvedl, že má fotokniha má celkem 74 stránek, má tvrdou vazbu a papírový přebal. Celá vypadá jako každá jiná kniha v knihkupectví a jeden výtisk i s poštovným vyšel na 876 CZK (Listopad 2008).

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

25 komentářů
  • fipa Odpovědět

    Dobrý článek, zkusím něco objednat :-).

    1 prosince, 2008
  • Skolnicek Odpovědět

    Blurb také využívám. Jen jsem při první knize narazil na „tmavé“ obrázky, oproti mému displeji. Máte nějakou automatickou akci na „zesvětlení“ celého množství fotek (jednalo se zejména o foto, kde není moc světla).
    U druhé knihy jsem již „potřebné“ fotky „zesvětlil“ manuálně a výsledek byl OK.

    1 prosince, 2008
  • Michal Soukup Odpovědět

    Ano, mohu potvrdit, že tisk je o kapku tmavší oproti předloze, co mohu vidět u sebe na monitoru.

    Aplikace BookSmart nenabízí hromadné zesvětlení snímků v knize. Je potřeba tyto úpravy provádět před vložením snímků do knihy a na to se výborně hodí „Lift“ a „Stamp“ funkce v Aperture.

    1 prosince, 2008
  • stepan Odpovědět

    ahoj diky moc za tip.
    ja jsem zjistil ze si v custom rozmeru muzes udelat knizku i v aperturu a pak das tisk pak konvert do pdf a moznost do Tiff pak prekonvertujes do png prez PS a uz tydle hotovy stranky z aperturu das jen do ty jejich Blurb alikace do zobrazeni vzdy prez celou stranku a je to.

    1 února, 2009
  • Petr Odpovědět

    Zrovna lovím schopného dodavatele fotoknih a tak pokud není změna k horšímu použiji asi popisovaného. Jen dotaz ohledně zpracování fotografií. V jakém barevném profilu, byly foto zpracovány, nebo nebyl problém s barevným posunem? Z fotolabu a CEWE mi přišly knihy posunuté do šeda a v podstatě nepoužitelné díky nesouladu barevné kalibrace a profil tiskárny nebo jejich tiskového zařízení z nich nevypáčíte. Díky snad to dojde. Pak napíši jak jsem dopadl v Holandsku :))

    8 srpna, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Ahoj Petře, nepozoroval jsem žádný barevný posun hotové knihy oproti předloze, kterou jsem připravoval v přednastaveném profilu mého Macu a na Apple Cinema HD Display. Právě se chystám na další fotoknihu a akorát si budu dávat pozor na tmavší podání hotové knihy. Ještě mi neustále chodí po zaregistrování „spešl“ nabídky od mypublisher.com, možná to taky někdy vyzkouším.

      8 srpna, 2009
  • Petr Odpovědět

    Super. Díky už vyrábím :)) Ještě tedy dotaz ohledně rotace smímků, už jsem trochu ve věku, anglinu jsem ve škole nikdy neměl a tak to je ten největší problém. Jen ťuknout, jestli to jde.

    10 srpna, 2009
  • Petr Odpovědět

    Špatně jsem se vyjádřil, myslel jsem náklon snímku. Když si připravuji vlastní Page Layout.

    10 srpna, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Tak tohle je složitější a i přesto, že aplikaci neustále vylepšují, například právě o vlastní page layout, náklon boxu pro umístění obrázku to stále neumí. Tedy, alespoň jsem to také nikde nenašel. V takovém případě bych na to šel lehce jinou cestou a to sice předpřipravit si náklon fotografie v nějakém externím editoru. Ono totiž nejde lehce naklonit ani vloženou fotografii v boxu, umí to pouze o 90°.

      10 srpna, 2009
  • Petr Odpovědět

    Díky vlastní page layout-y tvořím , paráda.
    Tak prosím ještě poslední dotaz. V jakém barevném profilu jste zpracovával fotografie ?

    10 srpna, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Jak jsem již psal, nastavení barev jsem neprováděl, tedy nikdy jsem zatím monitor nekalibroval a barevný prostor importovaných fotografií byl RGB, respektive sRGB a 8bit.

      10 srpna, 2009
  • Petr Odpovědět

    OK Ještě jednou díky, asi jsem to přehlédl.
    Jdu tvořit 🙂
    Budu informovat o průběhu 🙂
    mypublisger.com jsem koukal, taky dobrý
    Jsem zvědav na Vaše připomínky.
    Zatím Hezký večer

    10 srpna, 2009
  • Petr Odpovědět

    Prográmek je fajn, ale ještě jeden dotaz ?
    Fotku jako pozadí jsem zvládnul, to je jednoduché, ale
    fotku přes dvě stránky to mi teda nejde. ??
    Přitom v ukázce třeba této knihy » http://www.blurb.com/books/783545 « to vypadá že to jde, Moje anglina je v koncích 🙂
    Díky předem

    13 srpna, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Tak to je taky celkem snadné. Postup je popsaný zde, ale v krátkosti … je potřeba vybrat tzv. „full-bleed page“ layout a pak obrázek přetáhnout na levou stránku a stejný obrázek přetáhnout na pravou stránku.

      14 srpna, 2009
  • Petr Odpovědět

    No je to takový dost, nevím jak to nazvat. Snad je to pomník programátora :))
    Zkoušel jsem kde co, ale nejlepší SW ná CEWE kniha, ale tiskne se to ve fotolabu a není s nimi řeč, dochází k barevnému posunu a znehodnocení zakázky.
    Knihu jsem odeslal 36 stránek. Tak teď čekám na výsledek.
    Dám vědět. Psali že dodají 24.08.2009. Pěkně se to prodražuje s těmi příplatky za loď atd. Ještě že je výhodný kurz.
    Ještě jednou díky.
    Nejste z okolí Mostu ?

    14 srpna, 2009
  • Petr Odpovědět

    Kniha dopadla výborně, barevný profil jsem tedy neřešil, a všechno převedl do sRGB.
    Zkoušel jsem co se dalo, včetně diakritiky, dopadlo vše OK.
    Nakonec jsem se i v SW orientoval docela dobře, i když jsem viděl lepší. Ten jejich ale není tak složitý a nakonec jeden zjistí, že tam jde stejně všechno. Méně nástrojů, ale kombinacemi jde vše.
    Prostě díky za zuhle stránku, pomohla.

    30 srpna, 2009
  • Pajo Odpovědět

    chcel by som sa opytat…Oni to posielali z USA do Holandska a nasledovne do Ceska ? Ak ano vzdy maju takyto postup pri posielani, alebo maju aj iny postup..ja by som si to chcel objednat na Slovensko..Vdaka za odpoved 🙂

    24 října, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Ahoj Pajo, vůbec nemám potuchy jestli to všechno tisknou jen ve státech a nebo mají partnery pro tisk i v evropě (NL) odkud to následně rozesílají po EU.

      Pokud se podíváš na tuto stránku http://www.blurb.com/create/book/shipping najdeš v seznamu i Slovakia, takže se nemáš čeho obávat, svou knihu dostaneš stejně rychle a kvalitně jako třeba zákazník ve státech.

      25 října, 2009
  • Brano Odpovědět

    Ahoj, chcem sa opytat ohladne posty…oni to vzdy posielaju do holandska a nasledne do Ceska ? alebo mavaju aj iny postup, lebo ja by som si to chcel poslat na slovensko..a teraz neviem ci si to mam priamo od nich zaslat na slovensko, alebo si to mam poslat na znameho do USA a on by mi to poslal na Slovensko…Co je najlepsi sposob..Dakujem za odpoved 🙂

    24 října, 2009
  • Brano Odpovědět

    hej hej som, lebo ked som to odosielal prvy krat, tak to zblblo a mi ukazovalo, ze sa to neodoslalo na druhy den, tak som to posielal este raz a nakoniec su tu oba prispevky 😀 A Dakujem ti za odpoved a cena postovneho je iba to co maju oni napisane na stranke, nejakych tych cca 6 eur ci sa este navysuje..len sa bojim ze mi to u nas preclia a daju zaplatit clo a DPH

    27 října, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Zaplatíš přesně tu částku, kterou potvrdíš při objednávce a nemusíš se obávat cla a DPH. Je to právě v rámci EU, tak je to bez těchto nepříjemností.

      28 října, 2009
  • Brano Odpovědět

    chcem sa este opytat, rozlisenie fotiek, je lepsie ked si ich upravim na pozadovanu velkost v inom vlastnom programe alebo staci ked to neham na ich program nech to urobi automaticky..a ake rozlisenie vyzaduje booksmart..a je dobre keby som tie fotky trosku zosvetlil ?…dakujem ti za pomoc 🙂

    28 října, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Určitě bych zkusil lehce zesvětlit, ale pokud jde o rozměry, tak já tohle neřešil a nechal to na jejich aplikaci. Kvalita byla přesto výborná a ničeho jsem nelitoval.

      28 října, 2009

Vyjádřete svůj názor