Zrození vážky

13.06. 2010 - Cestování a akce

Bylo to na konci loňského léta, co jsem poprvé zkoušel fotografovát vážky, predátory hmyzí říše.  Zpočátku jsem byl rád za první snímky šidélek, které se mi dařily mnohem častěji. Neposedné vážky neustále poletovaly kolem a když někde přistály, prchly hned jak jsem se pokusil o přiblížení. Takto si se mnou hrály celé dlouhé dny než jsem se naučil způsobu jak na ně a zbytek léta se mi začaly plnit paměťové karty ne jen šidélky.

Zimní příprava

Bohužel loňské léto skončilo dříve než jsem stihl vytvořit snímky, které jsem si plánoval. Inspirací jsou mi nádherné fotografie Martina Pustelníka, který dokáže vykouzlit pomocí světla a zajímavého úhlu pohledu skutečně povedené snímky. Celou zimu jsem si pročítal na internetu dostupné informace o vážkách a postupně se mi v hlavě začala rodit myšlenka o vytvoření série fotografií životního cyklu vážky.

V rámci příprav na letošní sezónu, zakoupil jsem úhlový hledáček Nikon DR-6, který mi nezanedbatelně pomáhá při ostření díky své ostrosti optiky a možnosti zvětšení odrazu v hledáčku na dvojnásobek.

Nakonec jsem se také rozhodl nahradit tělo Nikon D300 svým nástupcem Nikon D300s a to zejména pro možnost záznamu videosekvencí v HD rozlišení.

Dalším pomocníkem se mají stát neoprénové prsačky Cormoran, které přes zimu pobavily mou rodinu, to když jsem v nich ochotně pózoval své ženě a dětem a předváděl světoznámého lovce Pampalinyho 😉

Čekání na správný okamžik

Letošní jaro začalo velice slibně, ale záhy se nám počasí trochu pokazilo. Každý týden jsem jezdil kontrolovat svou oblíbenou lokalitu a hořel netrpělivostí, kdy nastane správný okamžik.

Na internetu se začínají objevovat první fotografie letošních vážek, ale má lokalita zeje prázdnotou. Vydal jsem se tedy na lokalitu, která je široko daleko velice dobře známa. Droužkovické rybníky jsou podle prvních zpráv už plné poletujících krasavic, tedy nemohu otálet.

Po dvou velice krátkých návštěvách u Droužkovic jsem si přivezl i já své první letošní snímky a hned vážky, kterou jsem v loňském roce nestačil vyfotografovat. Tyto mé první letošní snímky vážky čtyřskvrnné mi udělaly opravdu velikou radost, ovšem to hlavní má teprve přijít.

Přišlo to jako blesk z nebe

Týden, co týden vracejíc se na mou oblíbenou lokalitu u Mostu a hledajíc první líhnoucí se vážky, přišlo to jako blesk z nebe. Jednoho krásného poledne jsem na břehu vody v rákosí zpozoroval představení, které jsem sledoval poprvé v životě. Mladá vážka právě visela napůl z rozevřené larvy a postupně se proměňovala v krásného predátora, který ihned po „vyschnutí“ odstartoval ovládnout okolní vzdušní prostor jako nejmodernější nadzvukový letoun v plné zbroji.

larva čekající na správný okamžik

poslední nadechnutí a bude venku

teď už se jen prohřát na sluníčku

Byla to nádherná podívaná a znamenalo to, že můj okamžik právě nastal. Následující dny, kdy sem musel do práce byly utrpením a obával jsem se, že to celé prošvihnu. Nakonec jsem to nevydržel a domluvil si v práci, že jeden den přijedu o něco později a vypravil se hned po ránu k vodě do rákosí.

Zrození vážky

Poslední dny mě vyhání z postele budík v pět hodin ráno a kolem půl šesté až šesté ranní jsem na místě u vody a hledám v rákosí a v okolním nízkém porostu své modelky. Pravda, moc jsem si posledních pár dnů neodpočinul, navíc jsem každé odpoledne lehce potrénoval na in-line hobby závody, půlmaraton 20km, který jsem nakonec dojel z vypětí všech sil, ale s úsměvem ve tváři 😉

Během těchto ranních výprav jsem vyfotografoval velkou spoustu snímků a nafilmoval mnoho videosekvencí. Adobe Photoshop Lightroom 3 katalog a pevný disk mého počítače se za těchto pár dnů podezřele zaplnil velkou spoustou digitálních dat. Mám obavy, že pokud to tak bude letos pokračovat dál, nebudu mít už nikdy čas vyhledat v té záplavě snímků ty opravdu nejpovedenější.

Zrození vážky

Zrození vážky

Vybírám pro tento článek pár namátkových záběrů a doufám, že se budou líbit. Nakonec jsem po in-line závodech našel i trochu toho času, abych sestřihal krátký filmeček zachycující tento kouzelný okamžik, kdy se zrodí vážka.

Další plány jsou neméně smělé, stále mi v katalogu schází použitelné záběry letovek vážky a záběry z kladení vajíček. Doufám v pokračující štěstí a v naplnění těchto svých letošních plánů.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

4 komentáře
  • Mlsná Odpovědět

    Děkuji za obohacení a zastavení času v krásném okamžiku zrození. Hluboce obdivuji trpělivost a něhu. A dnes jsem zažila díky těmto překrásným obrázkům a filmu s tóny klavíru nádherné ráno…
    Má poklona
    Mlsná

    29 srpna, 2010
  • Jan Žižka Odpovědět

    Jelikož jsem se dal na makro, nejvíce mě zaujalo focení motýlů a právě i vážek.Proto Váš článek jsem doslova hltal. Líbil se mi moc. Díky za pěkné čtení.

    24 září, 2022
    • Michal Soukup Odpovědět

      Moc děkuji.

      29 září, 2022

Vyjádřete svůj názor