Canon 5Ds / 5Dsr, exploze megapixelů

Canon 5Ds / 5Dsr, exploze megapixelů

12.02. 2015 - Všeobecné

Pro ty, co sledují servery jako canonrumors.com to nebyl až takový šok, když společnost Canon představila veřejnosti své dva nové modely DSLR a to Canon 5Ds a 5Dsr. Již delší dobu se šušká, že Canon chystá přístroj se snímačem, který přinese do kategorie DSLR rozlišení překonávající všechny dosavadní komerčně používané hodnoty. No řekně, jak vám zní v uších, když se nahlas vysloví „Full-frame zrcadlovka s rozlišením snímače 50,6 megapixelů„?

Samé otázky

Osobně u toho lehce vyvalím bulvy a zatvářím se trochu nechápavě. Proboha, čím toho robota vyrábějící tyhle CMOS snímače napájí, že z toho leze něco tak naboostovaného? Jak asi velké jsou RAW soubory, co tahle mašinka ukládá na paměťovou kartu? Co to musí být za počítač, který bude tyhle RAW soubory editovat? No a pro koho je to celé krucipísek dobrý?

Otázky, otázky a zase jen otázky.

Ne, nemám tuhle hračku k dispozici, abych si ji mohl osahat a zkusit si na otázky i sám odpovědět. Navíc každý potencionální zájemce si počká až do června 2015, než budou tyto přístroje dostupné. Musím se tedy spolehnout na informace dostupné na internetu, kde snad nějaké odpovědi najdu. Začnu tím, že si pro lepší představu vyrobím obrázek, který demonstruje explozi 50,6 megapixelů v porovnání s jinými DSLR na současném trhu a v porovnání s FullHD a 4K rozlišením.

Canon 5Ds & 5Dsr Image resolution

Ano, takto monstrózně jsem si to představoval, uf!

Odpovědi

Aktuálně fotografuji s Nikonem D600, který je na tom podobně jako Nikon D750, tedy 24 megapixelů a když si vzpomenu na můj první Nikon D300 s jeho 12 megapixelovým snímačem, zjišťuji, že jsem de-facto také prošel podobnou explozující evolucí a přežil. Co přežil, popravdě bych už asi nechtěl snímač, který nedodává alespoň 20 megapixelů a proč? Jednoduše jsem si na ten luxus zvykl, že mohu fotografie ořezávat, je z čeho brát a snímek stále uchovává hromadu detailů. Fotím pouze na pevná skla, ne, že bych snad ohrnoval nos nad zoom objektivy, ale mám rád světelné objektivy ve spojení s Full-frame snímačem. Miluji tu malou hloubku ostrosti, kterou touto kombinací dostávám.

Dívám se tedy na stránkách Canon U.S.A. na specifikaci a hledám odpovědi. Tak například už vím, že RAW soubor v plné velikosti má příbližně 60,5 MB, což není málo, co říkáte? Nepoužívám bůhví jak výkonný počítač, musím si vystačit se 4GB operační paměti, ale bez problému mohu editovat poloviční RAW soubory. Jen když zpracovávám více fotografií v setu, tak se můj Adobe Photoshop Lightroom trochu vleče. Nic katastrofálního a tak bych se ani neobával jednou tak velkých souborů. Jistě, asi by to už chtělo více operační paměti a dvě CPU jádra i5 vyměnit za 4x i7, ale neviděl bych to tak černě.

Horší to bude s úložištěm. Zrovna nedávno jsem pořizoval nové 4TB velké externí úložiště a mám takové neblahé tušení, že v případě 5Ds a 5Dsr bych nedožil konce roku, používal bych-li fotoaparát na věc, pro kterou myslím, že je jak stvořený. Tímto se už dostávám k otázce, komu je tahle hromada pixelů dobrá.

Pro koho je Canon 5Ds a 5Dsr?

Když se podívám na obrázek nahoře a uvědomím si, že ačkoliv má přístroj 50,6 megapixelů neumí 4K, ale pouze FullHD, tedy 1920×1080 a to ještě jen při 30 snímcích za sekundu, vím, že pro natáčení videa není 5Ds ani 5Dsr stvořena. Podíváme-li se kolem, najdeme hromadu lepších DSLR pro natáčení videa.

K čemu tedy budou ty pixely dobré? Řekl bych, že pro zachycení velkého množství detailů, pokud … pokud všechny důležité informace projdou skrz optiku bez nějakých větších deformací a to si myslím, že nemusí být vůbec jednoduché. Dobře, ale asi se shodneme, že tu půjde především o detaily a pak se nebojím, že si Canon 5Ds a 5Dsr své zákazníky nenajde. Fotografování ve studiu s hromadou světel, kdy není nutné používat vysoké ISO hodnoty, tam jistě najde tento přístroj své uplatnění.

Pak je tu ještě jedna oblast, kde se hodí takto rozměrné fotografie. Poslední dobou si v této oblasti začínám trochu víc pohrávat, jedná se o časosběrnou fotografii, anglicky time-lapse. Představa, že mám tolik pixelů, které mohu případně oříznout a stále budu mít dostatek prostoru i pro slide, tedy pro lehké švenkování kamerou, či zoom ořezem, je dost lákavá.

Pokud chcete vidět jak by to mohlo vypadat v praxi, prohlédněte si následující video časosběru v rozlišení 10328×7760 na adrese: https://vimeo.com/119343870

Napádá vás ještě další využití této hromady pixelů? Pokud ano, budu rád za vaše komentáře pod článkem.

Ačkoliv je pro mě Canon 5Ds a 5Dsr fascinující, vím, že nejsem cílovou skupinou. Prozatím mi stačí mých 24 megapixelů, kde nacházím hromadu potřebných detailů jak pro tisk fotografií v běžných formátech, tak pro tisk čím dál více oblíbených fotoknih.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor