Časosběr z Krušných hor

15.02. 2015 - Cestování a akce

Krušné hory svou délkou 130 km a průměrnou šířkou 40km leží podél česko-německé hranice a jsou známy též jako Rudohoří, německy Erzgebirge. Dlouhá léta žiji ve stínu zdejších kopců jako Medvědí skála (924m), Loučná (956m) a nedalekým vrcholem Krušných hor, Klínovec (1244m). Celé ty roky jsem se zdejším kopcům a lesům pošetile vyhýbal.

Nerostné bohatství, prokletí hor

Krušné hory jsou odedávna drancovány díky svému nerostnému bohatství v podobě rud s obsahem mědi, cínu, stříbra, olova, železa, kobaltu, wolframu, niklu a také uranu. Pod kopci byla malebná krajina znásilněna a zjizvena díky obrovským ložiskům hnědého uhlí, což mělo za následek zmizení nejedné obce z povrchu zemského a má se to stát znovu díky nenasytnosti těžařů, co žádají další prolomení těžebních limitů. Černice a Horní Jiřetín jsou tak dalšími chystanými obětmi tohoto plundrování.

Zdá se, že je to nerovný boj, že to bude opět lidská ruka, která vyhraje nad zdejší přírodou a vydrancuje i ty poslední zbytky neobnovitelných surovin. Některým se kapsy zaplní zlaťáky a jiní budou mít naopak čím dál tím hlouběji do kapes. Přesto jsou planými sliby ochotni podpořit prolomení limitů, aby na dalších pár let nepřišli o svou práci. Odmítají si připustit, že tak jako tak se ložiska tenčí a pracovních míst bude ubývat. Tuhle hru vyhraje jen pár vyvolených, stejně jako mnohokrát v historii.

Záchvěv optimismu

Ještě dnes potkávám mnoho lidí z jiných krajů, co si neustále představují krušnohorské lesy zničené od jedovatých splodin chemického průmyslu, který stejně jako hnědouhelné pánve ničí celé podkrušnohoří.

Zdejší příroda se však nevzdává a má neuvěřitelnou sílu obnovovat svou původní krásu. Vrcholky zdejších kopců jsou porostlé novými lesy a nespočet krásných stezek vybízejí návštěvníky k procházkám, vyjížďkám na horských kolech a v zimních obdobích s dostatkem sněhové pokrývky jsou Krušné hory rájem pro běžky, ale i sjezdové lyžování.

Krušné hory to ještě nevzdávají!

Něco málo o fotografii

Video doprovázející tento článek, je k dispozici i na serveru YouTube.com na adrese http://youtu.be/4N04xwoXlKo a je vytvořeno technikou časosběrné fotografie, neboli Time-lapse. Využil jsem kamerky GoPro HERO4 BLACK se kterou je vytvoření podobných snímků doslova hračka.

Podrobný návod jak vytvořit časosběrné záběry jsem již publikoval v předchozích dnech.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

2 komentáře
  • F12 Odpovědět

    Moc pěkné. Kvalita GoPro mě překvapuje. na jaké to bylo ohnisko, tedy výřez. Mám na výběr dělat timelapse se Sony A6000 a GoPro Silver. Zatím jsem se k tomu u GoPro nedostal. U A6000 je výhoda lepší kvality, možnost upravit RAWy (dá to teda fušku na mém starém NTB) ale stále nemám širokoúhlý objektiv. Toto je dělané jako fotky nebo rovnou s novým FW na gopro do video formátu? děkuji

    16 února, 2015
    • Michal Soukup Odpovědět

      Děkuji. Veškeré záběry jsou poskládány z jednotlivých snímků 4000x3000px a pokud možno, moc jsem neřezal. Jen záběr se svítáním za skalou jsem musel v Lightroomu víc narovnávat (focal length 3mm už dělá dost velké zakřivení) a tak rozměr těchto snímků byl 3037×1708 po oříznutí na 16:9 formát. Kvalita z DSLR musí být jednoznačně lepší, ale tak nějak se mi nechce provětrávat její závěrku 😉 … Pro toto video jsem nasnímal 6041 snímků celkem (něco málo přes 3 minuty videa při 30fps). Nejsou tam všechny, ale je patrné, že časosběr umí provětrat závěrku.

      16 února, 2015

Vyjádřete svůj názor