Motovun, Chorvatsko

10.11. 2016 - Cestování a akce

Dlouhé roky jezdíme opakovaně do italských měst nasávat energii z tamních přátelských lidí a sluníčka. Jednoduše řečeno, milujeme Itálii a tak to asi zůstane i po následující dlouhé roky.

Ostatně toto vyznání zaznělo i v mém předchozím příspěvku popisující naší letošní cestu do Chorvatska, kdy jsme si udělali zastávku ve Slovinské Izole.

Chorvatsko bylo pro nás zemí, o které jsme už hodně slyšeli, několik známých zde již bylo, pochvalovalo si místní moře, kuchyň, pohostinnost srdečných lidí, ale nás celou tu dobu ani nenapadlo se do Chorvatska podívat.

O to větší překvapením pro nás bylo, když jsme navštívili malebné středověké chorvatské městečko Motovun, nacházející se ve středozemí Istrijského poloostrova. Jeho poloha na vrcholu 270 metrů vysokého kopce, úzké uličky lemované zdmi kamenných domů, do kterých pronikají hřejivé sluneční paprsky okny, co rámují nádherné dřevěné okenice, to vše nám neskutečně připomínalo námi milovanou Itálii.

Vždyť také toto městečko bylo ve 13. století odtrženo od původního vlivu italských Benátek a dodatečně obehnáno masivní zdí, ze které je skutečně nádherný výhled do okolní krajiny.

Motovun, Chorvatsko

Sama okolní istrijská krajina zaplněna lány vinic a háji olivovníků nám už cestou k Motovunu připomínala putování Toskánskem a musím se omluvit všem řidičům, kteří předjížděli náš pomalu jedoucí vůz, ale nedalo se odolat. Kochali jsme se jak pan doktor z filmu Vesničko má středisková.

No a tak se stalo, že jsme si našli nový kus země, kam se budeme i v budoucnu rádi vracet, a kde na nás jistě čeká ještě mnoho nepoznaného, jelikož jsme se prozatím pouze nesměle seznámili.

Mimochodem, pobřeží kolem města Umag nabízí mnohé stezky pro nás, co milujeme běh. Navíc se na Istrijském poloostrově každoročně koná běžecký závod istria100.com. Takže další důvod k návratu a důkladnějšímu seznámení.

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor