Pixel King, bezdrátový E-TTL odpalovač blesku

Pixel King, bezdrátový E-TTL odpalovač blesku

28.12. 2011 - Recenze

Společně s výměnou fototechniky za vybavení od společnosti Canon, potřeboval jsem rovněž vyřešit dálkové odpalování externího blesku. Kabely nemám v lásce, takže bezdrátově a zároveň by se mi líbilo zařízení maximálně kompatibilní s technikou Canon … no a pokud možno, nechtěl jsem utratit více než je nezbytně nutné.

Podle čeho jsem vybíral?

Jak jsem již částečně nastínil v úvodu, chtěl jsem bezdrátový odpalovač s možností přenosu E-TTL informací a maximálně kompatibilní s mým Canon 5D Mark II a externím bleskem Canon Speedlite 430EX II.

Tak jako asi většina lidí jsem se napřed seznámil s nabídkou společnosti PocketWizard, jejichž produkty jsou všeobecně chápány jako tzv. „jasná volba“ u řady profesionálů, ale i amatérů. Nicméně PocketWizard byl z výběru vyřazen po seznámení se s náklady jaké by tato volba přinesla. Tedy poměr cena/výkon se mi v tomto případě nezamlouvala.

Následovalo hledání produktů z nabídky tzv. lacinější produkce. Kupodivu je skutečně z čeho vybírat a nutno podoktnout, že čínští výrobci se skutečně snaží. Následně jsem měl v přehledu výrobky od firem jako JJC, Phottix a Pixel.

Záleží na vašich preferencích, zda vám postačí jednoduchý bezdrátový odpalovač bez možnosti přenosu E-TTL informací, nebo zda hledáte nekompromisní kompatibilitu s vaší fotografickou výbavou, tedy tělem fotoaparátu a externím bleskem.

Proč jsem si vybral právě Pixel King?

Především díky nadšení z tohoto odpalovače mým kamarádem. Pozitivní zkušenost jiných dělá rozhodnutí snazším a když jsem slyšel pět chválu na výbornou kompatibilitu a to jak lze provádět veškerá nastavení blesku přímo z menu fotoaparátu, bylo rozhodutí skutečně snadné.

Pixel King splňuje tedy vše, co jsem po odpalovači externího blesku požadoval. E-TTL přenos informací, maximální kompatibilita s tělem Canon 5D Mark II a externím bleskem Canon Speedlite 430EX II, ale i s 580EX II. Nemusím obíhat blesky na scéně za účelem jejich nastavení. Navíc cena v porovnání s produkty od PocketWizard je příjemná.

Praktické zkušenosti

Nějakou dobu již Pixel King používám a tak se mohu podělit o pár postřehů z mé vlastní zkušenosti.

Dosah signálu je naprosto vyhovující pro většinu případů, kdy je potřeba odpálit externí blesk schovaný například za stromem, za rohem budovy atd., prozatím jsem nezaznamenal případ, kdy bych nebyl schopen blesk odpálit.

Konstrukce odpalovačů je solidní a ačkoliv jsem se zprvu obával tzv. čínské kvality, zařízení je skutečně bytelné. Ovládání a celkové nastavení kanálů, skupin je velice jednoduché a intuitivní. Ani nebudete potřebovat pročítat návod k použití.

Stále jsem nadšený z možnosti ovládat nastavení blesku pomocí menu fotoaparátu. Aniž bych musel dojít k blesku, mohu si tak nastavit vysokorychlostní synchronizaci, nebo synchronizaci na první či druhou lamelu závěrky, intenzitu záblesku, zda má hlava blesku zoomovat automaticky podle objektivu, nebo nastavit zoom manuálně.

Menu nastavení externího blesku

Zní to dokonale? Tak teď drobná kaňka na kráse. Občas, ale přesto se stává, že z nějakého důvodu nedochází ke korektní komunikaci mezi přijímačem a vysílačem. Stává se mi, například při zoomování, že se tato informace nepřenáší. Není to častý jev, ale občas se vyskytne. Následně se mi jedinkrát povedlo, že celá sestava absolutně nereagovala. Signální diody sice problikávaly modře, což značí probíhající komunikaci mezi vysílačem a přijímačem, ale k odpálování blesku nedocházelo. Stalo se mi to však skutečně pouze jednou a problém jsem vyřešil pouhým vypnutím celé sestavy a opětovným zapnutím.

Závěrem bych však rád vyjádřil mou celkovou spokojenost s tímto výrobkem. V drtivé většině případů vše funguje jak má a těch pár ojedinělých nepříjemností, co se můžou vyskytnout, bude doufejme odstraněno v některém novějším firmware. Ano, firmware vysílače i přijímače lze aktualizovat pomocí USB kabelu.

Kde levně nakoupit?

Rozhodnete-li se pro nákup tohoto nebo podobného výrobku, rozhodně se napřed důkladně rozhlédněte kde levně nakoupit. Osobně jsem Pixel King pořídil v českém obchodě, jelikož jsem byl tlačen časem, ovšem citelně levněji lze nakoupit v zahraničí. Například kamarád sestavu vysílače a jednoho přijímače Pixel King pořídil takřka o jeden tisíc levněji v polském obchodě mega-pixel.pl.

Upozornění: Tento příspěvek si neklade za cíl být plnohodnotnou recenzí výrobku Pixel King, ale jedná se o přehled osobních důvodů proč jsem dal přednost tomuto výrobku a jak jsem spokojený při jeho používání. Hledáte-li přehled funkcí a parametrů, navštivte stránky výrobce.

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

16 komentářů
  • Vasek Odpovědět

    Zdravim,
    pěkný článek. Mohu mít jeden dotaz. Funguje AF beam? Respektive po namáčknutí spouště se rozsvítí AF beam na všech blescích. Podobně jako tomu je u Phottix Odin?
    btw. Díky za tip na mega-pixel.pl co nevidět je objednám.

    4 ledna, 2012
    • Michal Soukup Odpovědět

      Ano, pomocné červené světlo se rozsvítí jak na blesku, tak na vysílači, co je nasazen na těle fotoaparátu.

      5 ledna, 2012
  • Vasek Odpovědět

    Super, to jsem potřeboval vědět. Děkuji. Jdu objednávat. 🙂

    10 ledna, 2012
  • krausany Odpovědět

    Dobrý den, mám dotaz koupil jsem uvedenou sestavu a použil jsem jí s Canon 5D mkII a 580exII a po opětovném nasazení blesku na tělo fotoaparátu mi v režimu E-TTL blesk nefunguje správně… Mám pocit jako by blýsknul dopředu… Nemáte s tím nějakou zkušenost?

    24 května, 2012
    • Michal Soukup Odpovědět

      Tak to bohužel nedokáží vysvětlit. V mém případě se nic podobného neděje. Zkuste provést reset nastavení na tovární a pak když to nepomůže, aktualizovat firmware blesku.

      28 května, 2012
  • Ondra Odpovědět

    Dobrý den. mohu se zeptat jestli jste problém s nesynchriním odpalem nějak vyřešil. Včea jsem si koupil pixel king a mám ten samý problém. Moc děkuji

    26 října, 2012
  • Krausany Odpovědět

    Zdravím, koupil jsem si také uvedenou sestavu a problém s nesynchroním odpalem jsem měl také.. ve skutečnosti se stalo že odpalovač mi odpálil regulátor na blesku… nutná oprava v servisu… od té doby jsem ho vyzkoušel pouze u studiových záblesků kde funguje perfektně.

    19 listopadu, 2012
  • Roman Odpovědět

    Zdravím.
    Mám jeden malý dotaz ohledně zoomováním hlavy blesku. Domnívám se, že když zoomuji s objektivem, tak se tento signál nepřenáší a hlava blesku podle toho automaticky nezoomuje. Nikde jsem se nedočetl, že by tuto funcionalitu podporovalo jakékoliv rádio. Myslím si, že automatické zoomování blesku má smysl jen když je blesk nastavený v hot-shoe patici, kdy má pokrýt nastavené ohnisko objektivu. Na druhou stranu je ale nepraktické chodit zoomovat každý blesk manuálně.

    Prosím bližší vysvětlení :
    Píšete „…zda má hlava blesku zoomovat automaticky podle objektivu, nebo nastavit zoom manuálně“.
    „Stává se mi, například při zoomování, že se tato informace nepřenáší. “

    Děkuji.

    25 února, 2013
    • Michal Soukup Odpovědět

      Toto nastavení se provádí v menu fotoaparátu, lze si zvolit automatické zoomování podle ohniska objektivu. Potom se tento signal vysílá rádiem zvolené skupině blesků. Volí se automatické zoomování podle ohniska a nebo manuální. V případě manuálního mi to snad fungovalo vždy, ale u té automatiky se to občas nechovalo korektně. Aktuálně již celou sestavu nemám a tak více zkoušek už nemohu realizovat.

      25 února, 2013
  • Roman Odpovědět

    Zdravím.
    Ani systém CLS od Nikonu neumí vzdálené blesky zoomovat, tak se docela divím, že přes rádio to jde. Pokud je to pravda, tak jsem opravdu mile překvapený. Díky za odpověď.

    26 února, 2013
  • Mati Odpovědět

    Dobrý den,
    Mám problém, když nasadím Pixel King na 5D Mark ll, foták ho vůbec nerozpozná a v nastavení funkce blesku píše že: Nekopatibilní blesk, nebo je vypnuté napájení u blesku. Přitom diody blikají. Fotil jsem s ním párkrát a vše fungovalo, ale už tak 3 měsíce nefunguje a nemůžu ho rozchodit. Už jsem ho měl i rozebraný a nic. Nevíte prosím někdo co s tím?

    27 března, 2013
  • tomas Odpovědět

    Dobrý den, lze ovládat z fotoaparátu dva blesky aniž bych k nim musel ?

    14 dubna, 2013
  • JaVa Odpovědět

    Dobrý den, stojím teď před rozhodnutím jestli koupit ke svému stávajícímu blesku (Canon 580EX II) – 2 slabší blesky s TTL (např Metz MB 36 AF-5) a levnější sadu odpalovačů (PIXEL ROOK 6V1 – 1vysílač + 2přijímače).

    Nebo se spíš rozhodnout pro sadu Pixel King (1vysílač +1 přijímač) a pořídit pouze jeden silnější blesk (YONGNUO YN-568EX TTL SPEEDLITE YN568 EX TTL)

    Pokud jste někdo v minulosti řešil podobný problém, moc by mi pomohl Váš názor.

    22 dubna, 2013
  • mirek Odpovědět

    Ahoj, moje zkušenosti s tím to pruduktem jsou všelijaké. Někdy to šlape a jindy zase vázne komunikace. Dlouho jsem zkoušel až jsem přišel proč to dělá? Problém je v rychle se vybíjející baterie v opdalovači. Rekord je po 2 hodinách, ale přitom vizuálně komunikuje odpal-přijímač ( problikává). Blesk ovšem nereague. Nabíjecí baterie ty se vůbec nehodí 1,2 V, leda vhodné používat alkalické.

    22 srpna, 2013
  • mirosch Odpovědět

    Ahoj, zdravím mefoto. Z Pixel Kingu jsem docela dost rozpačitý. Nedávno jsem k němu přešel z Aputure Trigmasteru, který mi vcelku bez problému fungoval, byl jsem s ním spokojený až na absenci sync funkce. Vybral jsem tedy ke Canonu 580EXII odpalovače Pixel King. Po zapnutí blesk i odpalovač fungují krásně, ale pokud cca minutu blesk neodpálím, zpravidla pak nastává velký boj s tím, abych odpalování blesku opět rozchodil. Zpravidla buď zmáčknutím tlačítek přímo na přijímači, nebo pokud přiblížím vysílač cca 5cm k přijímači. Obě techniky jsou však v terénu během focení totálně nepoužitelné. Přitom oba maduly spolu komunikují,kontrolky problikávájí. Mám v nich alkaliny od GP. Je možné, že mají Pixel Kingy velký odběr a vydrží aku krátkou dobu, (uvidím po další zkušenosti), ale zatím mi spolehlivost Pixel King přijde docela tristní.

    1 září, 2013

Vyjádřete svůj názor