Aperture – zálohování

Aperture – zálohování

07.09. 2009 - Návody

Kdo z nás jednou nepřišel o nějaká důležitá elektronická data uložená na pevném disku počítače. Jistě vás to minimálně jednou také potkalo. Někdy to příliš nezabolí, ale někdy je to hotová pohroma. Ztráta zachycených vzpomínek, nebo tvrdé práce v ateliéru formou zničeného disku, kde máte uloženy jediné kopie vámi pořízených snímků už může opravdu zabolet. Jak takové ztrátě předcházet je nasnadě, stačí pravidelně zálohovat. Ano, je to otřepaná fráze a každý jsme ji již několikrát slyšeli, ale praxe je většinou jiná.

Dnes si ovšem ukážeme jednoduchou metodu zálohování všech snímků a dodatečných informací z knihovny Aperture, která si jistě najde nenahraditelné místo ve vašem pracovním postupu.

Systém zálohování

Od samotného počátku, kdy přenesete snímky z paměťové karty do knihovny je vhodné provést zálohu těchto snímků ještě dříve než začneme provádět jakékoliv úpravy, promazávání a především formátování paměťové karty pro další použití.

Typickým příkladem systému zálohování je Aperture knihovna umístěná na interním disku vašeho počítače a zálohování snímků z této knihovny provádíte na externí disk, popřípadě vícero těchto externích disků.

„Vault“ aneb trezor pro vaše snímky

Aperture nabízí pohodlný nástroj doplňující váš systém zálohování, jedná se o vytváření tzv. „Vaults“. Máte-li připravený dostatečně velký externí disk s dostatečně velkou volnou kapacitou, tak aby se na něj vešla celá vaše knihovna, postup jak si připravit takový „Vault“ je velmi jednoduchý. Stačí v hlavním menu „File -> Vault -> Add Vault …“ otevřít dialogové okno pro výběr názvu a umístění „Vault“. Panel s přehledem vytvořených „Vault“ lze zobrazit / skrýt klávesovou zkratkou „Shift + R“.

Nově vytvořený Vault

Náš nově vytvořený „Vault“ je připravený k aktualizaci při které se veškeré originální soubory, tzv. „Master images“ z naší knihovny zazálohují společně s daty a informacemi o úpravách snímků, metadata, nebo klíčová slova (tagy).

Potřebná doba pro pilotní zálohu naší knihovny je závislá na její velikosti a maximální přenosové rychlosti s jakou je možné pracovat s naším externím diskem. Pokud máme knihovnu o kapacitě několik desítek GB a používáme USB 2.0 externí disk, můžeme si skočit uvařit a v klidu vypít hrnek kávy.

Aktualizovaný Vault

Každé „Vault“ odkladiště můžeme také jednoduše odstranit („Remove Vault“) a nebo v případě, že ho přeneseme na jiný externí disk, lze aktualizovat cestu k takto vytvořenému odkladišti („Update Vault Path …“). V případě, že dojde k poškození knihovny, lze provést její rychlou obnovu („Restore Library …“) z odkladiště .

Výhody systému

Používáním systému zálohování Aperture knihovny pomocí vytváření a aktualizování „Vault“ odkladiště si ušetříme jednak hodně nervů při nechtěné ztrátě dat, jelikož obnova knihovny z takto vytvořené zálohy je otázka několika málo kliknutí myší, jednak si ušetříme i čas při vytváření záloh jako takových.

Leckdo totiž může namítnout, že zálohu lze provádět i pomocí kopírování souboru knihovny na libovolný externí disk. Ano, i takto lze provádět kompletní zálohu, ovšem berme na zřetel, že při každé aktualizaci takto prováděné zálohy, musíme kompletně přepsat a přenést opět celou knihovnu a tedy forma zálohy pomocí aktualizace „Vault“ odkladiště nám šetří nemálo času tím, že provede zálohu pouze nově přidaných snímků, upravených snímků a všech potřebných dat a informací.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

9 komentářů
  • Martin Odpovědět

    Dobrý den,
    Používám Aperture asi týden a už si na něj zvzkám, používám teké Time Machine a tak doufám že záloha fotek z Aperture je prostřednictvím nej. Je to tak?

    14 září, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Ano, můžeme říct, že v tomto případě máte zálohu knihovny v TimeMachine za předpokladu, že je zálohování tak nastaveno. Ovšem domnívám se (totiž TM nepoužívám), že to není optimální způsob, jelikož platí, co jsem popsal v příspěvku o přírustkovém zálohování, které je pomocí „Vaults“ dokonale implementováno.

      14 září, 2009
  • fipa Odpovědět

    Zdravím, přes Time Machine se také jen updatují nové soubory, takže také vpodstatě přírustky, sám TM používám. Používání Vault mi ale přijde rychlejší.

    21 října, 2009
  • Lazy Odpovědět

    Je možné, že knihovna, jež jsem dal na Valut má cca 140 GB a Valut samotné jen 1,5 GB?
    Díky

    26 dubna, 2010
    • Michal Soukup Odpovědět

      Popravdě se mi to zdá podezřelé, je to velký rozdíl. K nějaké úspoře dojde, tuším, že se nezálohují preview, atd. … ale takhle obrovský rozdíl? Doporučuji porovnat obsah Library vs. Vault, třeba pomocí muCommander, který jsem na Macu s oblibou používal.

      26 dubna, 2010
  • Michal Odpovědět

    Moc zdravím, zkouším vytvořit Vault na externím hard disku přes USB, ale Aperture hlásí, že systém disku nepovoluje. Knihovna má 85 G, místa na disku je dost (200 g). Formátovaný je na FAT. Nevím proč to nejde. Nemáte nějaké řešení? Díky za radu.
    M.

    17 května, 2010
    • Michal Soukup Odpovědět

      Problém bude právě v tom filesystému FAT. Doporučil bych přeformátovat alespoň na FAT32, ale optimálně bych raději použil HFS+ pro lepší výkon.

      17 května, 2010
  • Michal Odpovědět

    Díky za odpověď, napsal jsem to blbě. Jde o FAT 32. Přesto to nejde.

    17 května, 2010

Vyjádřete svůj názor