Fotovýlet do Berlína

Fotovýlet do Berlína

17.01. 2009 - Cestování a akce

Berlín je od roku 1990 hlavním městem Německa a jedním z největších měst Evropy díky své rozloze 891,85 km². Počet obyvatel Berlína je více jak 3,4mil. a toto krásné město leží na severovýchodě Německa v blízkosti (70km) hranic s Polskem.
Společně s kolegou z práce jsme si zvolili Berlín za cíl naší jednodenní návštěvy, kdy jsme si od cesty slibovali především možnost úniku od všedních starostí a já jsem se nemohl dočkat až budu moct otestovat novou fotografickou výbavu.

Cesta do Berlína autem je dnes velice pohodlná, téměř neustále jedete po dálnici a tak se cíl velice rychle přibližuje. Netrvalo dlouho, pouze něco kolem tří hodin, a už jsme hledali kam zaparkovat auto. Podařilo se nám najít volné místo za obytným domem v blízkosti vlakové zastávky Baumschulenstraße, která se stala naším vstupem do města.

Berlin

Doprava ve městě je opravdu velice dobře dostupná a nabízí se používání vlaku, autobusu, tramvají a metra. Berlín je rozdělený do tří zón (A,B a C), kdy zóna A je centrum města, zóna B je okolí centra a zóna C sahá až k letišti vedle města. Běžně vám postačí zakoupit si jednodenní jízdenku pro zóny A a B. Bohužel jsme toto zjistili až poté, co jsme si koupili celodenní jízdenku pro všechny tři zóny v celkové hodnotě € 6,5.

Naší další zastávkou byl Alexanderplatz, odkud jsme se už dále pohybovali téměř výhradně pěšky, až na krátké přejezdy tramvají. Během dne jsme nachodili spoustu kilometrů a ještě druhý den jsem se cítil jak po výšlapu Ještědu.

Alexanderplatz, světové hodiny

Bohužel počasí pro fotografování nebylo zcela ideální. Především mdlé nebe umí zcela degradovat jakýkoliv záběr. Díky lepší výbavě, kdy jsem přešel z Olympusu na značku Nikon a model D300, ke kterému jsem si opět pořídil mou oblíbenou Sigmu 30mm f/1.4, jsem mohl používat vyšší ISO aniž by to zásadně snižovalo detaily na snímku. Focení s touto novou výbavou jsem si opravdu vyloženě užíval a přestal litovat vyšších nákladů na přechod z původní značky.

Po celodenním obcházení centra města si odvážím zpátky domů pocit, že Berlín je městem kaváren. Téměř na každém rohu najdete nějakou tu kavárnu, ať už je to například Starbucks Coffee, Balzac Coffee nebo nespočet dalších. Všude vás vítá vůně čerstvé kávy a něco k zakousnutí. Postupem času jak se začalo smrákat, se všechny tyto kavárničky začaly zaplňovat lidmi, co posedávali u oken výloh a četli knížky a nebo se jen tak dívali ven na kolemjdoucí.

Starbucks Coffee

Obchodů a obchůdků najdete v Berlíně také nespočet. Ať už to jsou obrovská nákupní centra, nebo malé krámky s dřevěnými hračkami, všude jsou lidi, kteří vás rádi a ochotně obslouží.

Obchod s čokoládou

Naše návštěva Berlína byla krátká, neprošli a neviděli jsme všechna místa, které jsme si předem naplánovali, ale celkový dojem z výletu mám výborný. Především jsem byl unesený ze systému dopravy a cestování vlakem po městě bylo pro mne nevšedním zážitkem. Na samotný závěr bych ještě rád podotkl, že jsem si přivezl celkem asi 160 fotografií a po odstranění těch nejhorších mi zůstalo v knihovně celkem 107 snímků. Ne všechny co jsem si ponechal jsou však dobrý, jen se mi s některými nechce rozloučit, znáte to. Řada snímků je špatně zaostřená na objekty co netvoří vizuální těžiště snímku. Bohužel se stále nedokážu zcela zbavit nepříjemného pocitu, když fotografuji na ulici lidi a díky tomu dělám spousty chyb z ukvapenosti. Rád bych věděl jak jste na tom vy, jestli když se vydáte fotografovat život v ulicích, máte stejně nepříjemný pocit, který vám brání se vyjádřit?

Přiložené snímky a některé další najdete i na mých stránkách na Flickru, kam budu postupně ještě pár dalších přidávat.

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor