Olympus E-P1

Olympus E-P1

08.11. 2009 - Recenze

V době, kdy Olympus představuje svůj nový model fotoaparátu systému micro 4:3 jsem měl možnost vyzkoušet si na pár dní model první, tedy Olympus E-P1. Jedná se o první přístroj tohoto systému od společnosti Olympus a ta jím chce navázat na úspěchy svého revolučního fotoaparátu s názvem Olympus Pen z roku 1959.

Jedná se o elegantně provedený přístroj, který jak uvádí sám Olympus příchází v době, kdy zrcátka přestávají být nutnou součástí digitálních fotoaparátů s výměnnými objektivy.

Když kompakt nestačí a zrcadlovka je moc

Jakmile jsem vzal Olympus E-P1 do rukou, věděl jsem ihned, že svou příjemnou váhou a velikostí bych ho ocenil jako svého společníka při rodinných dovolených. Znáte to, vyrážíte na dovolenou a jako správný „fotograf“ máte chuť vzít sebou snad veškerou svou foto výbavu, ale pak si říkáte, proč jen se s tím vším taháte? Alespoň takové jsou mé osobní zkušenosti, kdy mám napřed velké oči, ale ve finále si vystačím s minimem.

Olympus E-P1

Ovšem také mám rád technicky kvalitní snímky a rád si hraji. Dokáže mi Olympus E-P1 poskytnout potřebnou kvalitu výstupu a umožní mi lidově řečeno „pořádně se vyblbnout“? Ano, fotoaparát i přes své skromné rozměry vám nabídne vše, co mnohem rozměrnější přístroje se zrcátkem.

Olympus E-P1

Mou první digitální zrcadlovkou byl Olympus E-400 a nevzpomínám na ni nijak ve zlém. Jsem ovšem rád, že díky přechodu na formát 3:2 se mi mnohem lépe komponuje snímek v hledáčku. Potěšující proto je, že Olympus E-P1 vám umožní volbu formátu podle gusta a na výběr máte formát 4:3, 3:2, 16:9 a 6:6. Nemusíte proto své snímky následně ořezávat v počítači.

Ukázkové foto z Olympusu EP-L1

Video nahrávky v HD rozlišení

Leckdo si sebou na dovolenou bere i videokameru, nebylo by fajn mít v jednom přístroji jak fotoaparát, tak HD kameru? Určitě ano, ale … popravdě řečeno, neumím si Olympus E-P1 představit v roli videokamery.

Ne, že by kvalita byla špatná. Kvalitou mě tento přístroj opět příjemně potěšil, ale jedná se o jiné nepříjemnosti v podobě kontinuálního ostření, kdy přístroj dlouze zaostřoval a navíc zvuk z přeostřování objektivu se tak dostává do nahrávky.

Dobře použitelný je přístroj při statickém zaostření, ale v takovém případě musíte zapomenout na scény, kdy se směrem od nebo k objektivu pohybuje váš hlavní objekt.

Koupit, nekoupit?

Na tuhle otázku si nakonec musí odpovědět každý sám. Fotoaparát Olympus E-P1 bych si dokázal představit jako svůj druhý přístroj, který bych používal v případech, kdy se mi nechce tahat s těžkým Nikonem D300. Takových případů je opravdu mnoho. Velice dobře se mi s ním fotilo, po technické stránce jsem byl také spokojený a to i v případech, když jsem zvyšoval ISO nad hodnotu 800.

Je tu ovšem i další stránka věci a ta je nakonec vždy rozhodující, tedy cena. Bohužel v tomto případě Olympus E-P1 u mě narazil a cena by se stala důvodem proč bych si fotoaparát nepořizoval. Své nesporné kvality má, ale cca 20tis. Kč za set i s objektivem je vážně moc. Nebo není? Jak to vidíte vy?

Odkazy:
Recenze na serveru Fotografovani.cz
Testovací snímky
Review v anglickém jazyce na serveru dpreview.com

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor