„The Hot Shoe Diaries“ jako dárek pod stromeček

15.11. 2009 - Všeobecné

Vánoce se kvapem blíží, za pár dnů napadá fůra bílého sněhu (nepřestávejte doufat), děti budou venku sáňkovat, házet po sobě sněhové koule a všichni se budou těšit na Štědrý večer na to, co nám ten Ježíšek nadělí pod stromeček. Znáte to, ne, že by se vám ty ponožky nehodily, nebo třeba teplý svetr s jelenem, ale leckdy je tomu Ježíškovi potřeba pomoci.

Joe McNally je světově uznávaný americký fotograf a dlouholetý fotožurnalista. Dlouhou dobu působil jako fotograf pro magazín LIFE, stejně tak fotografuje pro magazín National Geographic, Time, Newsweek, Fortune, Business Week a další. V roce 2008 vydal svou první knihu s názvem The Moment It Clicks (Fotografie – rozhodující momenty) a tato kniha zaujala jak širokou veřejnost, tak odborné kritiky.

Kniha, kterou vám teď chci doporučit jako vánoční dárek pod stromeček je v pořadí již druhou knihou a Joe McNally ji vydal v letošním roce pod názvem The Hot Shoe Diaries, Big Light from Small Flashes (Hot Shoe – žhavé výstřely z malých blesků).

Po otevření této knihy vás Joe ihned upozorní, že se nejdná o žádný manuál. Kniha je psána stylem, jak napovídá sám její název, jako zápisník o tom jak pracuje sám její autor, který má více jak 30 let zkušeností z oboru.

Ten, kdo se již setkal se způsobem práce tohoto výborného fotografa ví, že hojně využívá malých blesků a v této knize vám poodkryje způsob jak lze tyto malé blesky používat k docílení opravdu působivých fotografií.

Kniha je plná osobitého humoru autora, stejně tak je text doprovázen řadou ukázkových fotografií jak už výsledných snímků, tak i snímků z pozadí jejich vzniku a rukou načrtnutých schémat nasvícení scény, které si Joe McNally připravuje už dopředu. Několik takových schémat a ukázek, které jsou popsané v této knize, můžete objevit i na stránkách autorova blogu.

Zde uveřejněné snímky z této knihy jsou z anglického vydání, ale tato kniha nedávno vyšla i v českém jazyce a bude k dostání ve většině knihkupectví.

Nezapomeňte proto napsat Ježíškovi, aby vám určitě přibalil tuto knihu třeba i k tomu svetru s jelenem.

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor