FeiyuTech G4 3-Axis Gimbal

28.02. 2015 - Recenze

Co je to gimbal? Gimbal je speciální stabilizační zařízení pro redukci nechtěných otřesů a náklonů. Mnozí můžete znát gimbal Zenmuse H3-3D a H4-3D, který se používá pro zavěšení GoPro HERO kamerky pod všemožné létající drony jako například DJI Phantom 2. FeiyuTech G4 3-Axis gimbal se rovněž používá pro stabilizaci video nahrávek kamerkami GoPro HERO3, HERO3+ a HERO4, neupevňuje se však pod dron, ale je opatřen rukojetí pro ruční uchopení.

Jedná se tedy o ruční gimbal opatřený super jemnými motory, které se starají o stabilizaci připevněné kamerky ve třech osách a udrží ji tak neustále ve vodorovné poloze. Díky této stabilizaci nebudou již vaše nahrávky roztřesené a s pohupujícím se horizontem.

Minimalistické provedení a jednoduchá obsluha

FeiyuTech G4 3-Axis ruční gimbal je velmi jednoduchý nástroj bez potřeby nějaké složité obsluhy. Gimbal je opatřen pouze jedním hlavním vypínačem a jedním funkčním tlačítkem. O proti předchozí verzi G3 má novější model rychlejší reakční dobu po zapnutí hlavního vypínače. Verzi G3 trvalo po zapnutí přibližně 3 až 5 vteřin než motory začaly fungovat. Verzi G4 uvedení do provozního stavu stačí pouhé 2,5 vteřiny.

Funkční tlačítko na rukojeti gimbalu slouží pro změnu režimu stabilizace a přepínání se provádí buďto jedním stisknutím, dvojklikem a nebo podržením funkčního tlačítka po dobu jedné vteřiny. První režim, který je aktivní ihned po zapnutí gimbalu vyrovnává horizont a náklon. Při otáčení rukojetí kolem své osy bude kamerka sledovat tento pohyb. Druhý režim, kdy se vypne vyrovnávání náklonu kamerky, bude kamerka sledovat ne jen natočení doleva a doprava, ale i směr dolů a nahoru. Tento režim se aktivuje dvojklikem funkčního tlačítka. Posledním režimem aktivovaným stisknutím funkčního tlačítka a podržení po dobu jedné vteřiny, je režim, kdy gimbal bude vyrovnávat horizont, náklon a vypne možnost otáčení kamerky doleva a doprava při otáčení rukojetí. Kamerka se tak zaaretuje jedním směrem a ať děláte, co děláte, nepohne se.

Gimbal je napájen dvěma 900mah bateriemi s vydrží až 5 hodin provozu, což jsem si mohl v praxi ověřit. Navíc je součástí balení i jeden náhradní pár baterií.

Složitější propojení s počítačem

Rukojeť gimbalu je ještě opatřena USB konektorem a pomocí dodávaného kabelu a speciální USB redukce lze gimbal propojit s počítačem za účelem aktualizace firmware, nebo jemného ladění motorků a režimu stabilizace. Toto propojení je trochu krkolomné, díky zvláštnímu USB ovladači, který si musíte napřed nainstalovat. Ten zajistí, že váš připojený gimbal bude naslouchat na COM portu, jehož číslo si musíte zjistit v seznamu zařízení ve vašem počítači. Podporovány jsou pouze operační systémy Microsoft Windows. Navíc při aktualizaci firmware nestačí jen připojit vypnutý gimbal, tak jak se uvádí v návodu, ale je zapotřebí odšroubovat rukojeť s bateriemi.

Pokud zatoužíte prodloužit 239mm dlouhou rukojeť, můžete si dokoupit nástavce, stejně tak i dálkový ovladač s jehož pomocí budete moci ovládat motory při zapnutém stavu.

Závěr

Celé představení FeiyuTech G4 3-Axis ručního gimbalu jsem pro vás natočil na video, které je zde na stránce, popřípadě jej najdete i na serveru YouTube.com na adrese http://youtu.be/89PWBtTsddo, kde uvidíte i porovnání video záznamů bez použití a s použitím gimbalu. Je to skutečně velký rozdíl.

FeiyuTech G4 3-Axis ruční gimbal je vynikající nástroj pro všechny, kterým vadí roztřesené záběry a naklánějící se horizont. Jeho obsluha je dětsky jednoduchá a díky solidní výdrži provozu na dodávané baterie jej budete velice rádi používat. Jedná se o kvalitní zařízení, které vám mohu pouze vřele doporučit.

Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor