Aperture – úvod

Aperture – úvod

27.05. 2008 - Návody

Vítejte u prvního dílu seriálu zaměřeného na produkt Aperture, který pochází z dílny společnosti Apple. Aperture je software pro kategorizaci fotografií a pro post produkční zpracování pořízených fotografií se zaměřením na pokročilé uživatele až profesionální fotografy.

Tento produkt je aktuálně dostupný ve verzi 2.1 a už v době prvního vydání byl považován za velice podařený a u uživatelů velice oblíbený. Aktuální verze přinesla navíc tolik očekávanou možnost přidávání dodatečných zásuvných modulů i třetích stran pro dokonalejší a širší možnosti post produkce. Tato možnost posunula využití Aperture a produkt se tak stává lépe konkurence schopným vůči produktu Photoshop Lightroom od společnosti Adobe.

Produkty Aperture a Photoshop Lightroom jsou rivalové v oblasti kategorizace a post produkce, ovšem následující seriál nebude tyto produkty srovnávat, to přísluší pouze každému z vás, kterému produktu dáte přednost. Pokud se teprve rozhodujete, může vám tento seriál pomoci při vaší volbě.

Jakožto podstatnou věc ihned v úvodu je potřeba zmínit, že Aperture, jak bylo již na začátku řečeno, je od společnosti Apple a tedy pro jeho použití potřebujete počítač Macintosh. Minimální nároky na systém je úváděno použití procesoru Intel Core Duo nebo PowerPC G5 na frekvenci minimálně 1.8GHz. Pokud jde o operační paměť počítače, platí pravidlo „čím víc, tím líp“. Jako minimum je však uváděno 1GB a 2GB pro počítače Mac Pro.

Produkt Aperture je možné zakoupit v současné době (květen/2008) na českém trhu za částku přibližně 4.300,- kč bez DPH.
Před zakoupením je možné na stránkách www.apple.com/aperture/ získat zkušební verzi a pohodlně si tak vyzkoušet jeho možnosti a zhodnotit tak případnou investici.

Pokračování příště.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor