Helgoland, perla severního moře

11.05. 2009 - Cestování a akce

Dlouho jsem přemýšlel jak letos využít prodloužených víkendů pro cestování a díky několika v poslední době na internetu publikovaným článkům o ostrově Helgoland jsem se rozhodl navštívit právě tento kouzelný ostrov, který kdysi dávno byl oblíbenou destinací lidí jako Franz Kafka, Heinrich Heine či Johann Wolfgang Goethe, který o ostrově napsal dokonce báseň.

Hlavním lákadlem mi byla vidina možnosti pozorovat volně žijící kolonii tuleňů  na přilehlém ostrově Duna a pak se blíže seznámit s tereji, kteří hnízdí na skalnatých útesech ostrova Helgoland.

Cesta na Helgoland

Ostrov Helgoland leží pouze 64km od městečka Büsum odkud jsme se vydali pomocí trajektu za naším cílem. Trajekt vyplouvá každé ráno a na výběr máte vydat se na cestu pomalejší lodí „Lady von Büsum“ či rychlejší „Fanny Girl“. Z ekonomických důvodů jsme si vybrali levnější variantu a tak jsme k ostrovu přirazili za přibližně tři hodiny plavby po mírně rozbouřeném severním moři a za 40 euro na osobu za zpáteční lístek s možností návratu do dvou měsíců.

Funny Girl - přelodění

Velké lodě na ostrově Helgoland nemohou přirazit až k molu a tak vás čeká romantické přelodění na menší člun, který vás dopraví na pevninu ostrova. Pokud zažijete houpavou plavbu po rozbouřeném severním moři, bude to pro vás ta nejmenší překážka.

Máte-li strach jak se na ostrově vyspíte, nemusíte se ničeho obávat. Na výběr máte z opravdu hodně možností, od drahých hotelů počínaje, přes „zimmer frei“ až po možnost přespání v bungalovech či ve stanech na ostrově Duna. Rozhodnete-li se pro zlatou střední cestu, tedy „zimmer frei“, můžete počítat s cenou okolo 55 euro za dvoulůžkový pokoj i se snídaní.

Helgoland

Spojení s přírodou

Ostrov Helgoland je opravdovou perlou v severním moři a udělal na mne obrovský dojem. Připadal jsem si jak Alenka v říši divů. Možnost tak úzkého kontaktu s volně žijícím terejem a jeho bezprostředním pozorováním při hnízdění celých kolonií na strmých útesech byl pro mne nevšedním zážitkem. Stejně tak pohled na krásné alkouny a racky šedé a další a další nádherné ptáky severního moře.

Útesy

Ještě nevšednější zážitek jsem si odvezl z přilehlého ostrova Duna, kam vás ochotně každých 30minut přepraví za 4 eura. Na tomto malém písčitém ostrůvku se vám naskytne možnost pozorovat kolonii tuleňů jak se vyvalují na pláži a nechají vás přiblížit se opravdu hodně blízko.

Tuleňům na dosah

Děkuji Ondřejovi za jeho inspirující článek a prvotní informace o způsobu přepravy na ostrov. Ostrov Helgoland se mi nesmazatelně vryl do paměti a už se těším až se na jeho skalnaté útesy a písečné pláže zase jednou vrátím.

Na samotný závěr jsem připravil krátký sestřih malé ochutnávky jak to na ostrově vypadá.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

3 komentáře
  • Dalibor Dvořák Odpovědět

    Michale, díky za tip. Ostrov vypadá zajímavě. Snad se tam taky jednou dostanu 🙂

    24 května, 2009
    • Michal Soukup Odpovědět

      Koukal jsem, že jsi taky cestoval co? NL a Amsterdam především je má srdeční záležitost 🙂

      24 května, 2009
  • Anonym Odpovědět

    pracuji ted v Hamburku a za pár mesícú co jsem tady jsem byl už na mnoha místech v šlesvicku holšteinsku,u severního moře,v oblasti kolem Sankt Peter Ordingu,u baltického moře na ostrove fehmarn,v Puttgardenu,trajektem v Dánsku,na ostrov Helgoland se taky chystám,jestli všechno pujde podle plánu,tak možná ješte tenhle měsíc….

    2 dubna, 2010

Vyjádřete svůj názor