Krása květů orchidejí ve skleníku Fata Morgana

Krása květů orchidejí ve skleníku Fata Morgana

21.03. 2010 - Cestování a akce

Bude tomu rok, co jsem poprvé navštívil botanickou zahradu a skleník Fata Morgana. Před rokem mě k návštěvě zlákala výstava tropických motýlů, nikdy předtím jsem neviděl tolik poletující krásy najednou. Tropické klima vlhkého a dusného skleníku po ranním zavlažení a především rozmanitá krása barevných květů orchidejí mě navnadila k letošnímu návratu.

Tuto každoroční výstavu pořádá Botanická zahrada hl. města Prahy již od roku 2006 a společně s možností prohlídnout si expozici orchidejí, máte možnost využít poradenský servis přítomných odborníků na pěstování orchidejí a nějakou tu krásku si dokonce zakoupit společně s potřebami pro jejich pěstování a odnést sebou domů.

Návštěvu expozice jsem si naplánoval na páteční dopoledne s představou, že se vyhnu víkendovému davu lidí a budu mít možnost klidného soustředění na fotografování. Bohužel jsem se přepočítal a počet návštěvníků mačkajících se na úzkých cestičkách skleníku mě poněkud zaskočil. Díky většímu počtu lidí se nenašlo ani místečko pro uložení mé fotobrašny v šatně a tak jsem se musel s touto nepříjemnou zátěží proplétat „davem“.

Ranní zavlažení tropické části skleníku vykouzlilo dokonalou iluzi deštného lesa a to se vším všudy. I přes důkladné profoukání fotoaparátu a objektivu instalovaným vysoušečem rukou, který najdete za posuvnými dveřmi po vstupu do tropické části skleníku, nepomohlo proti občasnému zamlžení objektivu a hledáčku.

Oproti mé poslední návštevě skleníku, kdy jsem pro focení macro záběrů tropických motýlů používal berličku v podobě Close-Up čočky na objektiv Sigma 30mm f/1.4 jsem teď využíval všech předností skvělého objektivu Nikkor 105mm f/2.8 VR. Tento objektiv mi dělá opravdu velkou radost, je dokonale ostrý a skutečně lehce se ovládá ostřící kroužek v režimu M/A. Zároveň to byla první možnost otestovat nový fotoaparát Nikon D300s, který jsem vyměnil za předchozí model Nikon D300.

Již od 2. dubna do 30. dubna bude Botanická zahrada pořádat další ročník akce s názvem Tropičtí motýli a to bude znovu důvod k návštěvě skleníku Fata Morgana na kterou se už teď moc těším. Tyto dvě akce jsou výborným způsobem zahájení fotografické macro sezóny, která se nám už pomaličku začíná příchodem jara rozjíždět.

Orchidej

Orchidej

Orchidej

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor