Korekce vad objektivu v Adobe Photoshop Lightroom 3

Korekce vad objektivu v Adobe Photoshop Lightroom 3

03.09. 2010 - Návody

Ostrá verze produktu Adobe Photoshop Lightroom 3 přinesla všem uživatelům řadu nových výborných funkcí mezi které patří i nástroj na odstraňování obrazových vad objektivů, kterému se dnes budu věnovat. Osobně jsem si tento nástroj poprvé otestoval ve zkušební verzi grafického editoru Adobe Photoshop CS5 a musím říct, že mě překvapil jednak svou lehkostí aplikování všemožných korekcí a samozřejmě i přesvědčivými výsledky.

Lens Corrections

Ovládací panel pro tento nástroj najdete samozřejmě v modulu Develop a jeho použití je, jak jsem již zmínil, velice jednoduché a přímočaré. Odstraňovat vady objektivu lze automaticky za pomocí aplikování profilů pro použitý objektiv, nebo lze použít manuální nastavení. Rovněž lze kombinovat manuální nastavení s aplikovaným profilem.

Lens Corrections / ProfileJak je patrné z obrázku, aplikovat profilovou korekci lze zatrhnutím checkboxu „Enable Profile Corrections“, čímž se následně aktivují dodatečná nastavení.

Pokud se vám automaticky nezvolí profil pro použitý objektiv, což se mi například stává u některých objektivů značky Nikkor, můžete si nalistovat objektiv ručně a to tak, že si napřed vyberete výrobce „Make“, následně model a nakonec profil, který je v závislosti na použitý bajonet objektivu (Canon, Nikon, Pentax, …).

Aplikované korekce lze dodatečně ladit posuvníky pro jednotlivé vady jako deformace obrazu „Distortion“, chromatická aberace „C. Aberration“ a vinětace „Vignetting“.

Ve většině případů pouhým aplikováním profilové korekce vad budete výsledkem příjemně překvapeni. Ovšem jsou situace, kdy je potřeba ručně zasáhnout do dalších parametrů, proto se nyní přepneme na panel pro ruční zásahy „Manual“.

Lens Corrections / ManualNástrojů pro ruční zásahy je již o poznání více a s jejich pomocí lze obraz rovněž natáčet jak vertikálně „Vertical“ či horizontálně „Horizontal“, otáčet „Rotate“ nebo měnit měřítko „Scale“.

Rovněž lze více poštelovat korekci vinětace o určení středového bodu a nastavení pro korekci chromatické aberace.

Z přiložených obrázků se můžete přesvědčit, že použití vestavěné korekce vad je skutečně velice snadné a především rychlé. Doslova během pár kliknutí a táhnutí posuvníky, můžete přímo v Adobe Photoshop Lightroom 3 docílit ohromných výsledků, aniž byste museli fotografii složitě upravovat za pomoci grafického editoru.

Nezapomeňte, že si lze například použití profilové korekce uložit jako tzv. „Develop Settings“ a takto uložený profil je možné aplikovat na snímky již při jejich importu do katalogu. Tímto si můžete ušetřit ještě více času, který strávíte s editací vašich fotografií v počítači.

Výsledky

Následně jsem připravil malou ukázku toho, jak může vypadat snímek před aplikováním jakýchkoliv změn a korekcí

Lens Corrections / Před

a výsledek po aplikování korekce vad objektivu (+ jsem lehce přidal vinětaci, která mi leckdy připadá naopak „sexy“)

Lens Corrections / Výsledek

Doufám, že vás tento příspěvek přesvědčil, a ti, co ještě novou verzi Adobe Photoshop Lightroom 3 nezkusili, tak okamžitě svou chybu napraví 😉

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor