Adobe Photoshop Lightroom, korekce vad objektivu

30.12. 2015 - Návody

Některé objektivy vykazují různé vady jako například soudkovité zkreslení, což je vada prohnutí rovných čar směrem k okrajům fotografie, poduškovité zkreslení je naopak prohnutí těchto čar dovnitř fotografie. Tyto vady se projevují rozdílně v závislosti na ohniskových délkách a v konečném důsledku způsobují deformaci obrazu.

Další často projevovanou vadou je vinětace, kterou můžete pozorovat v rozích fotografie, kdy díky poklesu světla kolem obvodu objektivu dojde ke ztmavení okrajů a především právě rohů fotografie. Na intenzitu vinětace má vliv vedle ohniska i nastavená clona, a to tak, že v případě malého zaclonění, tedy clonové číslo je co nejmenší, bude vinětace intenzivnější. Naopak, jakmile více zacloníte, vinětace se bude z obrazu ztrácet.

Chromatická aberace je rovněž často vyskytovaná optická vada objektivů, při které dochází k zabarvení okrajů podél kontrastních hran objektů, díky zaostřením objektivu na různé barvy světla v různých rovinách.

Veškeré tyto optické vady objektivů lze pomocí nástrojů v Adobe Photoshop Lightroom snadno odstranit doslova kliknutím myši a to díky rozsáhlé databázi profilů pro různé objektivy, která se navíc neustále aktualizuje.

Když Adobe Lightroom dostal do vínku sadu těchto nástrojů, sepsal jsem krátký návod jak korekci vad objektivu používat, ale od té doby se tyto nástroje podstatně vylepšily a tak si rozhodně nenechte ujít tento nový video tutoriál.

Video návod zde na stránce je k dispozici rovněž na serveru YouTube: https://youtu.be/VjC2kW9swHE

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor