Vzdělávací kurzy online a zdarma

Vzdělávací kurzy online a zdarma

28.10. 2010 - Všeobecné

Řada z nás se učíme techniky fotografování a následné zpracování pořízených fotografií tak říkajíc za pochodu a sami. Můžeme si to ovšem ulehčit a využít některých vzdělávacích kurzů a workshopů. Bohužel pro většinu amatérských fotografů je tento způsob finančně náročný, popřípadě dokonce nepřijatelný. Také nám nemusí vyhovovat termín pořádaného školení, kdy koliduje s časem, který potřebujeme trávit v práci. Existuje ovšem další možnost a to využít bezplatných kurzů po internetu (webinář), kterých se můžeme účastnit z pohodlí našeho domova.

Co je to webinář?

Pojem webinář vznikl spojením slov „webový“ a „seminář“ přičemž se jedná o interaktivní formu komunikace prostřednictvím internetu. Pro účast na takovém webináři budete tedy potřebovat připojení k internetu, počítač s nainstalovaným webovým prohlížečem, zvukovou kartu k poslechu lektora a v případě, že se budete chtít i dotazovat je nutný mikrofon připojený k počítači.

Bezplatná nabídka webinářů

Bezplatné webináře jsou pořádané zpravidla společnostmi, které tímto způsobem prezentují především své produkty. Ovšem i přes tuto skutečnost se jedná o dobrý způsob jak se seznámit s technikou úprav fotografií od portrétů po krajinu.

Například volně přístupné webináře společnosti X-Rite nás mohou seznámit s procesem kalibrace barev jak našich monitorů, tiskáren, ale seznámí nás i s technikou vyvážení bílé. V zásadě se jedná o obecná pravidla se kterými se lze tímto způsobem seznámit a uvědomit si tak význam těchto technik na výsledný dojem našich snímků.

Dalším výborným zdrojem informací nám mohou být webináře společnosti onOne, kde se lze seznámit s celou řadou technik retušování a jiných úprav snímků. Snadno se tak dozvíme obecná pravidla jakým způsobem se upravují například portrétní snímky, na co se při editaci zaměřit a jaké jsou vhodné postupy a principy.

Na druhou stranu výhodou takto sponzorovaných webinářů je možnost získat i nějakou tu slevu na produkty z portfólia těchto společností a to prostřednictvím různých promo kódů.

Jako výborné zdroje webinářů bych vám rád doporučil následující odkazy:

Photography Schoolhouse.com (plánované webináře)

X-Rite, Color Management Webinars (plánované webináře)
X-Rite, Webinar Archives (archív)

onOne Webinars (plánované webináře)
onOne Univerzity (archív)

Adobe Webinars (plánované webináře)
Adobe TV (velké množství prezentací, nejedná se o webináře, ale přesto stojí tento zdroj informací za povšimnutí)

… a tohle už jsou malé ukázky z webinářů, kterých jsem se účastnil:

onOne, Creating Powerful Landscapes

Webinář Landscape, počáteční úpravy

Webinář Landscape, editace oblohy

onOne, Andy Marcu: Live from New York

Webinář, FocalPoint před

Webinář, FocalPoint po editaci

Webinář, portrétní techniky

Webinář, výsledek použití filtrů

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor