Jak na to – panorama

Jak na to – panorama

30.07. 2011 - Návody

Léto je v plném proudu a já opět marně přemýšlím jak více spojit své dvě záliby a to fotografování a cyklistiku. Při každém delším výletu na kole po okolních cestách si nezapomenu do batohu přibalit i fotoaparát, ale většinou to skončí tak, že během jízdy se z techniky stane jen zbytečné závaží. Nakonec jsem ale našel důvod fotoaparát používat, začal jsem si hrát s panoramatickou fotografií.

Jistě se vám to již také přihodilo. Ocitli jste se na místě s nádherným výhledem a nastal problém jak tu krásu vtěsnat do jednoho snímku. Jednoduchá rada zní, nesnažte se o to. Použijte techniku panoramatické fotografie a o co, že se to jedná?

České Středohoří

Co je panoramatická fotografie?

Jedná se o fotografickou techniku zachycení skutečně velkého úhlu záběru například krajiny. Není ovšem nezbytně nutné soustředit se čistě na krajinu, stejně tak lze tuto techniku aplikovat například na interiéry. Představivosti se meze nekladou.

Přesnou definici panoramatické fotografie naleznete jistě na internetu, ale domnívám se, že pro tento příspěvek bude postačovat následující jednoduché načrtnutí. Jedná se o techniku poskládání vícero snímků do jednoho celku. No a jak na to?

Jak začít?

Začal jsem velice jednoduše. Jelikož rád jezdím po horách, nemám tendenci vozit sebou zbytečně moc věcí. Jedu-li ven na celý den, zabalím si do batohu především náhradní oblečení pro případ špatného počasí, vak s vodou, svačinu a tělo Nikon D300s s nasazeným objektivem Nikkor 17-55mm f/2.8G, který není zrovna peříčko. Můj současný stativ je už přes váhový limit a tak se při pořizování série snímků spolehám čistě na své ruce a tělo. Nemusíte tedy nutně používat stativ i když věřím, že hodně pomáhá. Bude vám stačit pokud se naučíte udržet rovinu pomocí rukou.

Osobně se mi osvědčilo fotografovat na výšku a prvním snímkem začínám na levé straně. Další snímky se snažím udržet ve stejné rovině a překrývání ideálně do čtvrtiny snímku. Pokud bude překryv nedostatčený, může se vám stát, že se snímky nepodaří spojit a pokud neudržíte rovinu, výsledek bude velice špatný.

Budete-li zkoušet fotografovat na několik pokusů, je dobré před první a poslední snímek vložit záběr podle kterého následně v počítači snáze poznáte snímky patří do jedné série.

Jak poskládat snímky do celku?

To pravá zábava nastane až ve chvíli, kdy se pokusíme složit jednotlivé snímky do velkého celku. Rád používám produkty od firmy Adobe a tak jsem první pokusy uskutečňoval v aplikaci Adobe Photoshop, kde jsem využíval nástroje na spojení více snímků do jednoho. Postupoval jsem tak, že v aplikaci Adobe Bridge jsem označil snímky z jedné série a následně klikl v hlavním menu na Tools – Photoshop – Photomerge.

Adobe Bridge

Následně se otevře dialogové okno pro upřesnění parametrů k vytvoření panoramatické fotografie.

Parametrizace

Výsledkem bude jeden obrovský obrázek poskládaný z jednotlivých snímků v samostatných vrstvách. To má svou výhodu v tom, že můžete s takto poskládanou panoramatiskou fotografií dále pracovat a upravit jak samotné napojení, tak přechody mezi snímky.

Adobe Photoshop

Tímto způsobem jsem sestavil několik svých prvních panoramatických fotografií až do doby, než jsem narazil na první problémy. Přechody mezi snímky byly vidět a vyžadovalo to velkou pracnost při finální editaci přičemž se mi pokaždé nepodařilo dosáhnout zcela uspokojivého výsledku.

Začal jsem na základě doporučení od kamaráda používat zcela jiný postup. Spojování jednotlivých snímků aktuálně provádím v aplikaci Microsoft Image Composite Editor. Jedná se o bezplatnou aplikaci, která je jednak rychlá a především dokáže vygenerovat dokonale spasovanou panoramatickou fotografii bez nutnosti větších manuálních zásahů.

Microsoft Image Composite Editor

Přesto jsem z celého pracovního postupu nevynechal aplikace od firmy Adobe. Výsledek totiž uložím do souboru ve formátu Adobe Photoshop a tento soubor následně importuji do Adobe Photoshop Lightroom, kde provedu základní úpravy jako u každé jiné fotografie. Nastavení kontrastu, vyvážení bílé, srovnání křivek, saturace barev atd.

Jak vidíte není to žádná věda a jde to i velice snadno a rychle. Nástrojů na skládání snímků do panoramy najdete na internetu více. Ne všechny jsou však zdarma a kvalitní jako naposledy zmiňovaný Microsoft Image Composite Editor.

Inspirace na závěr

Těch pár panoramatických snímků, které jsem prozatím vytvořil je možné si prohlídnout zde. Další povedené panoramatické fotografie z celého světa je možné spatřit taktéž na Flickru ve skupině panoramas.

Na samotný závěr jsem si nechal jedno moc pěkné video s ukázkou, že fantazii se meze skutečně nekladou a je čistě na vás jak tuto techniku zachycení velkého úhlu pohledu využijete.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor