Adobe Photoshop Lightroom 6, první postřehy

Adobe Photoshop Lightroom 6, první postřehy

22.04. 2015 - Software

Fotografická veřejnost se po více jak roce dočkala nové verze produktu Adobe Photoshop Lightroom 6, potažmo verze CC v případě předplatného prostřednictvím služby Adobe Creative Cloud. K představení došlo v úterý 21. dubna 2015 v pravé poledne New Yorkského času a ihned po zveřejnění začaly servery Adobe čelit zvýšenému náporu zákazníků, kteří si chtěli novinku, co nejdříve stáhnout.

Byl jsem rovněž mezi prvními nedočkavci, co se vrhli na aktualizaci předchozí verze a musel rovněž řešit problém nedostupnosti verze CC v nabídce aplikace Creative Cloud. Nakonec pomohlo prosté odhlášení a opětovné přihlášení pod svým účtem a už jsem mohl Lightroom CC instalovat na svůj počítač.

Jednorázová platba nebo předplatné?

Dobrou zprávou pro zastánce jednorázové platby je, že Adobe ponechalo tuto možnost, kdy za 149 USD zakoupíte plnou licenci Adobe Photoshop Lightroom 6 a za 79 USD pořídíte aktualizaci z předchozí verze. Aktualizovat lze i z první verze tohoto produktu, tedy ani uživatelé s velmi starou verzí nejsou ošizeni.

Rozhodnete-li se však pro předplacenou verzi stejně jako já, získáte společně s Adobe Photoshop Lightroom CC rovněž Adobe Photoshop CC za roční předplatné 119,28 EUR. Nutno podotknout, že toto předplatné je vhodné především pro uživatele, kteří pravidelně aktualizují své aplikace a využijí i druhý jmenovaný produkt. V rámci vašeho předplatného máte rovněž možnost kdykoliv instalovat novější verze produktů pod svým CC plánem.

První postřehy

Nová verze Lightroom CC přínáší několik novinek a vylepšení, které budu v průběhu dalších dnů teprve testovat a ověřovat jejich skutečný přínos pro mé pracovní postupy. Něco jsem však již stihl otestovat a rovnou se tu s vámi o tyto mé postřehy podělím.

Zlepšení výkonu

Čeho si pravděpodobně všimnete jako první věci, bude citelně rychlejší načítání obsahu knihovny a rovněž její procházení. Jedním pro mne z hlavních vylepšení je právě optimalizace pro 64 bitové operační systémy, což je důvodem, proč si nejnovější verzi nenainstalujete na 32 bitové systémy a v případě OS X je vyžadována verze 10.8 a novejší.

Jak jsem již uvedl, nová verze Lightroom CC je skutečně znatelně svižnější, což ocení asi každý, ale jak jsou na tom další novinky?

HDR a Panorama

Velmi jsem se tešil, zda se vyplní drby a novinka přinese možnost skládání panoramatických snímků. Nakonec jsem se dočkal a toto vylepšení, společně s možností skládat HDR snímky, jsou součástí nové verze. Proto jsem ihned jako první věc vyzkoušel skládání panoramatických záběrů.

Postup je velmi jednoduchý, vyberete jednotlivé snímky a přes kontextové menu zvolíte možnost „Photo Merge“ a zda „HDR“, nebo „Panorama“. Klávesové zkratky jsou Ctrl+H pro HDR a Ctrl+M pro panoramu. Následně se otevře nový dialog, kde po prvotní analýze snímků provede Lightroom jejich sešití.

LightroomCC Panorama

Mluvíme-li čistě o panoramatických záběrech, funkcionalita funguje velice dobře. Přál jsem si však, abych mohl tuto volbu používat i pro spojování mých oblíbených šitých kompozic pomocí Brenizerovi metody. V tomto případě je však funkcionalita nespolehlivá až se dá říct, že je de-facto nepoužitelná. Velká škoda.

Dále jsem si během sešívání všiml nadstandardního čerpání systémových prostředků a to především operační paměti. V jednu chvíli při sešívání standardního panoramatického snímků složeného ze sedmi fotografií o rozměrech 4016×6016 si Lightroom CC řekl o veškerou volnou paměť mého Macbooku Air. Dá se tedy říct, že čím více operační paměti aplikaci poskytnete, tím lépe. Což je právě ta výhoda 64 bitových aplikací. Využijí váš pracovní nástroj na maximum.

Rozpoznávání tváří

Řekl bych, že tato funkcionalita je dnes již standard. Vždyť iPhoto a Aperture má tuto funkcionalitu již delší dobu a bylo tak již na čase, že ji Adobe přidal i do nové verze Lightroom.

LightroomCC Faces

Dobrou zprávou je, že funkcionalitu lze zapnout jak pro detekci napříč celým katalogem, což následně běží jako proces na pozadí v režimu, aby vás detekce nelimitovala v práci, popřípadě lze detekci zapnout pouze pro vybraný adresář.

Štětce pro filtry

Mezi další rozšíření patří štětce pro filtry, kdy například při aplikování přechodového filtru můžete pomocí štětce dál upravovat aplikování tohoto filtru. Věřím, že někdy v budoucnu vám budu moci ukázat reálnou ukázku k čemu je toto dobré.

Vylepšené slideshow

Popravdě toto vylepšení mě osobně nějak nezaujalo, jelikož tuto funkcionalitu de-facto nevyužívám, ale patříte-li mezi ty jež zajímá, co je v Lightroom CC pod nabídkou Slideshow nového, tak se můžete těšit především na automatickou synchronizaci se zvolenou hudbou.

Rovněž přibyla možnost Pan a Zoom animace, korekce hlasitosti hudebního doprovodu a můžete do jedné slideshow vložit až deset hudebních klipů.

Pár slov závěrem

Novinek na první pohled není mnoho a leckdo by škodolibě řekl, že Adobe se až tak nepředvedlo, ale s tím nemohu souhlasit. Ano, nejsem dvakrát nadšený z neschopnosti sešít snímky focené Brenizerovou metodou, ale pro standardní panoramatické snímky je to vynikající vylepšení a možná se někdy donutím vyzkoušet i HDR, ačkoliv nejsem zrovna příznivcem této techniky.

Jsem však nadšený z dotažené optimalizace výkonu nového Lightroom CC a tato novinka mě osobně potěšila nejvíce.

Patříte-li mezi začátečníky a uživatele, kteří teprvé váhají, zda začít využívat Adobe Photoshop Lightroom ať již jako svůj první nástroj na katalogování fotografií a jejich základní úpravu, nebo plánujete přejít z jiné aplikace, plánuji pro vás nový seriál, kde si krok po kroku představíme přednosti Lightroomu a snad to někomu z vás i pomůže.

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor