Adobe Photoshop Lightroom, správa knihovny

04.11. 2015 - Návody

Nápad na realizaci seriálu video návodů jak pracovat s aplikací Adobe Photoshop Lightroom v sobě nosím už dlouho, ale neustále jsem bojoval s volným časem. Letošní léto jsem navíc celé věnoval sportu a každou volnou chvilku jsem vyrazil ven na kole do Krušných hor, nebo si zaběhat.

Čas nakonec uzrál a já se pustil do práce na prvním dílu, který vám dnes přináším a který se do začátku věnuje způsobu jak jsem kdysi dávno skladoval své fotografie na disku počítače, a jak to dělám dnes za pomoci aplikace Adobe Lightroom.

Popíši základní výhody knihovny fotografií v Adobe Lightroom, jakým způsobem si stavím její adresářovou strukturu, jak pracuji s klíčovými slovy a jak využívám dalších předností jako jsou atributy, detekce tváří a geolokaci pro filtrování a následnou orientaci v mé knihovně Lightroom.

Celý seriál je věnován naprostým začátečníkům, těm, co se teprve rozhodují udělat další krůček ve své zálibě pořizovat fotografie a chtějí začít využívat nějaký ten nástroj pro udržení pořádku ve své rychle rostoucí knihovně snímků a zároveň chtějí své fotografie začít upravovat. Ono totiž nestačí pouze mačkat spoušť svého fotoaparátu. Nedělalo se to ani v dobách analogu a pokud vám někdo tvrdí opak, nemluví pravdu. Velká část práce se odehrávala i v temné komoře, leckdy v zatemněných koupelnách, kdy to byla vyloženě alchymie nad zvětšovákem, vývojkou a ustalovačem.

Každý týden se tak můžete těšit na nový díl, alespoň tak dlouho, dokud budou přicházet nápady. Zároveň budu velice rád za jakoukoliv zpětnou vazbu, ideu, či doplnění.

Video návod zde na stránce je k dispozici rovněž na serveru YouTube: https://youtu.be/ijSxBmFbxDM

Další podobné příspěvky
Autor

Ačkoliv mě živí převážně IT služby, fotografie, film a cestování je mi životní vášní, které jsem doslova podlehl. Rád poznávám nová místa a lidi, proto nevynechám jedinou příležitost sbalit věci a vyrazit za dobrodružstvím.

Vyjádřete svůj názor